USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

«Національну книгу пам’яті жертв Голодомору» побачили волиняни

12 Серпня 2009 13:53
Науковці та представники влади Волинської області 12 серпня презентували у Луцьку «Національну книгу пам\'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні». Про це повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
Презентація розпочалася з хвилини мовчання у пам\'ять про загиблих у 1932-1933 роках від голоду.
 
За словами голови Волинської ОДА Миколи Романюка, померлі від Голодомору люди «були винні лише тим, що вони – українці». Губернатор зазначив: «Хоча Волинь оминула ця трагедія, проте жителі краю не залишалися осторонь цих страшних подій і намагалися допомагати своїм землякам – передавали продукти, гроші. Національна книга пам\'яті жертв Голодоморів 1932-1933 років в Україні покликана відновити нашу історичну пам\'ять». Пан Романюк запевнив, що 28 комплектів цієї книги передадуть до бібліотек на території області.
 
Представник авторів – Інституту національної пам\'яті – Віталій Скальський назвав Національну книгу пам\'яті «мегапроектом». Він зазначив, що у ній зазначені далеко не всі жертви Голодомору, і ці списки не є остаточними. Формується електронна база жертв цієї трагедії. «Це дійсно був злочин проти української нації. Це дійсно був геноцид», - зазначив пан Скальський.
 
Крім того, реалізовуватиметься проект «Людяність у нелюдяний час», метою якого є вшанування тих людей, котрі допомагали жертвам Голодомору.
 
Волинський історик Микола Кучерепа розповів, що попри замовчування сталінізму, на Волині знали про голод на теренах УРСР. «На Волині був створений комітет допомоги голодуючим», - зазначив пан Кучерепа. Однак ані зібрані продукти, ні зібрані гроші до адресатів не доходили.
 
«Голод був штучним», - сказав Микола Кучерепа. На його думку, запитання про причини Голодомору є своєрідним «тестом на українськість», адже масове знищення українців у 1932-1933 роках мало величезні етнодемографічні наслідки.
 
Кандидат історичних наук Володимир Дмитрук зазначив, що Голодомор - це небачений геноцид, який почався з перемоги комуністів після І Світової війни. Пан Дмитрук вважає, що зараз кожен щоранку має думати: «А що я зробив для того, щоб помститися за 9-10 мільйонів замучених?»
 
Очевидець Голодомору, волинський краєзнавець Григорій Гуртовий зазначив, що врожай у 1932-1933 роках все таки був. Пан Гуртовий боляче згадує про ті роки, оскільки він бачив багато смертей.
 
Довідково:
 
У «Національній книзі пам\'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні» містяться поіменні списки жертв, документи, перелік постраждалих населених пунктів, бібліографія та перелік документів, свідчення очевидців. Книга складається з кількох десятків томів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus