USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

На Волині шукали зубрів. ФОТО

15 Січня 2013 11:38
У лісах на території державного підприємства «Звірівське мисливське господарство» почався облік зубрів: лісівники, екологи, природоохоронці та журналісти намагалися дізнатися, скільки ж зубрів тут живе.

Про це інформує ВолиньPost.

Позачерговий облік тварин, які занесені до Червоної книги України, вирішили провести після того, як у Волинській обласній організації Українського товариства охорони природи почали підозрювати, що популяція зубра на Волині зменшується.

Зокрема направили лист до екологічної інспекції в Києві, де поскаржилися на те, що на Волині проблемі зникнення зубрів державні структури не приділяють належної уваги і попросили організувати позачерговий облік з залученням ЗМІ та громадськості.

«ТИ БАЧИШ ЗУБРА. І Я НЕ БАЧУ. А ВІН Є...»

Облік триватиме три дні. У понеділок, 14 січня - перший день. Встановити кількість зубрів вирішили практично навмання: під’їжджали до годівниць та сподівалися застати там звіра.

Утім зі звірів біля годівниць були лише плямисті олені, яких у лісництві вдосталь.

А свідченням того, що зубри в лісі таки є, стали свіжі екскременти цих тварин та сліди на снігу.

«Лісники стверджують, що в минулому році численність зубрів, яку вони фіксували, становила 27 тварин. В грудні минулого року знайшли одного мертвого. Отже, має бути 26. Але сьогодні ми побачили очима лише 2 зубрів. І тих – у вольєрі. По слідах, по місцях підгодівлі – максимум 10. Мова у кращому разі йде про 12 чи 14, але ніяк не про 20», - заявляє учасник обліку, член УТОП, громадський інспектор охорони природи Сергій Григоренко.

Наступного дня - 15 січня - зубрів будуть рахувати методом прогону, каже начальник відділу екологічного контролю природо заповідного фонду рослинного та тваринного світу Державної еконінспекції у Волинській області Дмитро Савчук. Тобто звіра гнатимуть до тих ділянок лісу, де їх кількість фіксуватимуть спеціалісти.

«Ми визначили два місця перебування невстановленої кількості зубрів. І третє місце – це вольєр, в якому було візуально видно дві особини зубрів. Також недалеко від господарства видно сліди життєдіяльності зубрів, проте кількісно їх встановити не вдалося. В 29 кварталі Мощаницького лісництва було зафіксовано 3 свіжих сліди зубра. Це віддалена частина господарства», - каже Савчук.

Директор Звірівського мисливського господарства Андрій Шпорук у своїх підрахунках вже у перший день звітує про більш оптимістичні результати.

«Реально на сьогоднішній день, те, що ходили, то зубрів є 16. Сліди ж звідки беруться? Від тварин», - каже лісник.

КОМУ ПОТРІБНІ ЗУБРИ І КОМУ ВОНИ ЗАВАЖАЮТЬ

На думку Сергія Григоренка, популяція зубрів із кожним роком падає. І не за горами така ситуація, коли звірів узагалі не буде на Волині.

Він каже, що за останні 20 років кількість цих рідкісних тварин на Волині зменшилася у 10 разів. В той час, коли у Вінниці, в Білорусі та Польщі все навпаки.

«З зубром на Волині, на превеликий жаль, ситуація катастрофічна. Я вважаю, що безпосередньо за це відповідальні лісівники, зокрема пан Колісник (начальник управління лісового господарства Богдан Колісник, - ред.), який вже 13 рік очолює обласне управління лісового господарства. Він був декілька разів депутатом обласної ради, отже мав важелі для того, аби підняти проблему», - каже Григоренко.

Він говорить, що лісникам не вигідно утримувати зубрів у належній кількості, бо ці тварини не приносять ніякого доходу. Мовляв, відстрілювати їх не можна, а витрати на утримання значні.

«Складається враження, що для волинських лісівників зубр – це проблема, якої вони хочуть позбутися», - каже громадський інспектор.

Григоренко говорить, що лісники не можуть пояснити, де зникають зубри. Мовляв, якщо тварину знаходять мертвою, то необхідно скласти акт і встановити причини смерті. Якщо трупів немає, то де зникають тварини протягом стількох років?

Він говорить, що для обліку звірів необхідно прикріпити на самок, які є вожаками, нашийники з навігаторами, які б показували місце перебування зграї. Такими технологіями користуються у сусідній Білорусі і визначити кількість тварин тоді легко.

ЗУБР ВОЛИНІ НЕ ПО КИШЕНІ


Директор Звірівського мисливського господарства Андрій Шпорук навпаки переконує, що популяція звірів збільшується.

З його слів, у 2008 році в лісі нарахували 22 тварини, а вже наступного року - 27. Крім того, зі слів Шпорука, самка зубра може лише раз на три роки давати потомство.

Що ж до випадків смертей тварин, то з його слів, таких було зафіксовано лише кілька. Останню причину смерті зубра-самця все ще з’ясовують.

Стосовно регіональної обласної програми збільшення кількості зубрів, то лісник каже, що вона просто не фінансується. В лісництві навіть відсутня посада зубровода.

«На словах діє ця програма. Починається зимовий облік, починають згадувати про регіональну програму. А протягом року ніхто ніяких коштів не виділяв і не знаю, чи виділять», - каже Шпорук.

Нагадаємо, прес-секретар Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Оксана Чурило запевняла, що з тією частиною «зубрової» програми, за яку відповідають лісники, вони повністю справляються.

* * *

Остаточну кількість зубрів можна буде дізнатися вже у середу.

Якщо за результатами трьох днів кількість зубрів буде значно меншою за результати попереднього року, то, зі слів екоінспектора Дмитра Савчука, контролюючі органи та науковці встановлюватимуть причини цього.

Природозахисники ж підозрюють, що результати обліку можуть сфальшувати і обіцяють підняти проблему до президентського рівня.

«Якщо там напишуть умовно 14-16 зубрів, то це відносно відповідає істині. Якщо ж будуть знову надувати цифри – 20 або більше, то у нас лишається єдиний шлях: звертатися до Президента України щодо відповідності Колісника займаній посаді і зміщення її. Ми не повинні допустити, аби далі фальшувалися результати обліку зубрів», - каже Григоренко.






Плямисті олені - не дивина для господарства. Рідкість - благородні олені






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
поліщук Показати IP 15 Січня 2013 14:11
Нема фінансуваня? Так працюйте, домовляйтесь наприклад про екскурсії школярів Луцька, якусь копійчину будете мати. Я думаю батьки не будуть проти, щоб їх діти побачили в природі козуль, зубрів чи інших тварин. А якщо і не вдасться побачити, то виїзд в ліс їм зовсім не буде лишнім. Все таки зимовий ліс набагато красивіший ніж влітку. Я наприклад був би не проти поїздки своїх дітей.
розум до поліщук Показати IP 15 Січня 2013 16:33
Для поліщука: Скільки Ви заплатити за екскурсію? математика є
поліщук до розум Показати IP 15 Січня 2013 19:26
А я і не пишу, що на цьому можна заробити мілліони. 20-30 гривень з людини за екскурсію лісництвом важаю досить помірною ціною, яку кожен може собі дозволити.
олень Показати IP 16 Січня 2013 09:42
Існує притча про те, як четверо сліпих знайомились зі слоном (вухо, хобот, нога і хвіст). Був би в притчі п’ятий – вивчав би слона по екскрементах, як у даній інформації, і створив би про нього свою уяву. Створюється враження, що Сергій Григоренко в лайковій рукавичці погладив зубра і заглибився в дослідження ка*ашок. А хтось з задоволенням мазохіста-садиста одночасно став запихати свій «шедевр» читачам в очі і вуха. Мерзотність.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus