USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

На роздоріжжі: культура, гроші і закон

21 Січня 2012 12:38
У Ковелі депутати «розправилися» з культурно-просвітницьким центром. І це незважаючи на судовий наказ та постанову виконавчої служби про арешт майна цього комунального підприємства.

Про це пише газета Волинь-нова.


Пригадується засідання громадської ради при Ковельському міському голові, яке відбулося у грудні минулого року. Мова на ньому знову зайшла про долю культурно-просвітницького центру – важливого осередку місцевої інтелігенції, де неодноразово проходили цікаві зустрічі з відомими митцями, експонувалися роботи волинських художників. Зрештою, багато повчального і доброго у цих стінах отак відразу й не перелічити.

«Хочу заявити однозначно: культурно-просвітницький центр у Ковелі працює і буде працювати», - у свій час запевняв заступник міського голови та куратор культурної сфери Ігор Прокопів.

«Забудькуватість» чиновників


Ще далі «пішов» секретар Ковельської міської ради Михайло Гетьман, який зауважив, що міська рада начебто ніколи й ніде не розглядала питання про закриття центру.

«Мені не зрозуміло, звідки «пішли» ці розмови і хто розповсюджує подібні чутки», стверджував він.

Можна тільки поспівчувати забудькуватості пана Гетьмана, бо у звіті про роботу тимчасової контрольної комісії міськради з питань вивчення фінансово-господарської діяльності культурно-просвітницького центру, за схвалення якого голосував сам же Михайло Гетьман, була чітка рекомендація: припинити діяльність цього комунального підприємства, а його майно передати у відділ культури міськвиконкому.

Дивно й те, що секретар міської ради під час звіту в «Просвіті» ковельських депутатів чомусь називав вищезгадану комісію «слідчою».

Сумнівна «заковика»


Розв'язка з культурним центром сталася в останні дні минулого року. Спочатку депутати Ковельської міської ради дали дозвіл на відчуження основних засобів комунального підприємства. У такий спосіб місцева влада планує погасити заборгованість із заробітної плати колишнім працівникам та розрахуватися із кредиторами.

Щоправда, при обговоренні питання не обійшлося без «заковики». Колишній директор центру і водночас депутат міськради Сергій Кошарук намагався переконати своїх колег по депутатському корпусу, що вчиняти такі дії просто недоречно.

Відповідно до наказу господарського суду Волинської області та постанови відділу державної виконавчої служби Ковельського міськрайонного управління юстиції накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно комунального підприємства «Ковельський культурно-просвітницький центр». За словами Кошарука ця постанова – про заборону здійснювати відчуження будь-якого майна – у судовому порядку оскаржена не була.

Закон – один не для всіх


Що там буква закону для можновладців, які готували сумнівний проект рішення, «підсунувши» його на розгляд депутатам?! Як заявив перший заступник ковельського міського голови Анатолій Трофимук, «все — в межах закону».

«Надання дозволу — не означає відчуження», — так «роз'яснив» він.

Але ж мова у проекті рішення йде про аукціон! Даруйте, складається таке враження, що керівники міста працюють за якимись своїми, ковельськими, законами.

Обранці громади дозволили продати «з молотка» майно муніципальної аптеки, яка входила до складу культурного центру. На продаж було виставлено аптечні вивіски, обладнання для сигналізації, меблі, фіскальні принтери, грошові ящики, кулер.

Начальник відділу з управління майном комунальної власності міської ради Ірина Савелькіна пропонувала депутатам продати ще холодильники, термін експлуатації яких всього кілька років, втім, за пропозицією регіонала Володимира Матвєєва, їх безкоштовно передадуть закладам освіти.

«Прозорий» аукціон

Наступним своїм волевиявленням депутати вирішили припинити діяльність комунального підприємства «Ковельський міський культурно-просвітницький центр» шляхом його ліквідації.

Як кажуть, поки суд та діло, відділ з управління майном комунальної власності провів конкурс на право оренди частини приміщення, де колись знаходилась муніципальна аптека. Знову ж таки, незважаючи на постанову про арешт всього майна підприємства.

Конкурс пройшов так, що один з його учасників звернувся із скаргою до Ковельського міжрайонного прокурора та подав позовну заяву до суду. Що ж іще натворили чиновники?

Згідно з місцевим положенням про проведення конкурсу (затверджено Ковельською міською радою у грудні 2006 року) пропозиції на право оренди надаються у конвертах з написом «На конкурс», які мають відкривати на засіданні конкурсної комісії у присутності конкурсантів, а останні письмово підтверджують, що конверти були не пошкоджені.

Однак влада не дотрималася навіть власних правил «гри». Організатори конкурсу оголосили, що засідання комісії є закритим, а всі учасники зобов'язані залишити зал.

Це щось з розряду того, як героїв відомої кінокомедії «Дванадцять стільців» Остапа Бендера і Кісу Вороб'янінова витурили з аукціону словами: «Па-а-прашу вас пакінуть зал!»

Реакція прокуратури

Новий ковельський міжрайонний прокурор Василь Лопоха оперативно відреагував на дане звернення. Під час прокурорської перевірки встановлено, що порушення вимог діючого законодавства при проведенні конкурсу на право оренди стали можливі внаслідок неналежного виконання своїх посадових обов'язків першим заступником міського голови Анатолієм Трофимуком, який, будучи головою конкурсної комісії, не забезпечив проведення конкурсу згідно з визначеним порядком.

Ще один пікантний момент: результати конкурсу затверджені не розпорядженням міського голови, як того вимагає порядок, а наказом начальника відділу з управління майном комунальної власності. Малоймовірно, що начальник цього відділу Ірина Савелькіна добровільно сама себе «підставила».

Прокурор Василь Лопоха вимагає від Ковельського міського голови Олега Кіндера скасувати протиправний наказ про проведення конкурсу на право оренди, розірвати уже укладений договір оренди між міською радою та приватною фірмою, яка перемогла на тому «липовому» конкурсі, а також притягнути до дисциплінарної відповідальності свого першого заступника Анатолія Трофимука та начальника відділу Ірину Савелькіну за неналежне виконання ними посадових обов'язків.

***

Вся оця метушня, пов'язана з ліквідацією комунального підприємства, сумнівним розпродажем його арештованого майна, протиправним конкурсом на право оренди приміщення колишньої муніципальної аптеки, свідчить про необдуманість, нелогічність і навіть авантюрність в діях представників місцевої влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus