USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

Ковельський школяр вітер перетворює в енергію

29 Листопада 2012 11:43
У Ковельській міській гімназії в 11 класі навчається талановитий винахідник-практик Богдан Дацюк, який зумів розробити вітровий генератор енергії для непромислового використання.

Про це повідомляє «Про Ковель».

Ця установка вже рік як працює в батьківському будинку, де хлопець проживає. За його словами, генератора вітрової енергії вистачає на п’ять годин освітлення однієї кімнати.

Нещодавно хлопець продемонстрував свою розробку на науково-технічній виставці «Малої Академії Наук України». Там же він розповів, що генератор у вигляді вітряка виробляє в середньому один кіловат енергії. Ця установка швидко окупається, адже вартує приблизно 2,5 тисячі гривень.

У наступному році талановитий ковельчанин планує удосконалити свій винахід, замінивши двигун установки на більш потужний. Таки чином, він очікує отримати від генератора значно більше кіловат енергії, ніж може мати тепер.

Директора національного центру МАНУ Оксена Лісового турбує лише одне: в Україні підростає чимало ось таких цікавих молодих винахідників, однак, попиту на їхні корисні розробки поки що не має, хоча вони заслуговують на увагу.

«Ситуація така не тільки в Україні, вона притаманна багатьом країнам світу. Також компанії не зацікавлені у залученні інтелектуалів, вони зацікавлені у залученні ідей. Інколи корпорації навіть купують та кладуть в архів ідеї, які здешевлюють виробництво», – розповідав Лісовий.

За словами Оксена Лісового, МАНУ не фінансує виготовлення промислових зразків розробок, однак, деякі з них таки зацікавлюють обласні ради та підприємства, які й виступають спонсорами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Чеширский Кот Показати IP 29 Листопада 2012 11:53
Ветровой генератор не новость. Что же там у него такого инновационного, что не применяется в существующих моделях? В статье куча нестыковок и откровенных ляпов. Парень, конечно молодец, дерзай, удачи тебе.
Сонька Золотая Ручка Показати IP 29 Листопада 2012 15:58
Что ж тут такого особенного? Ветряк да ветряк. Просто давно пора охватить всю страну, измерив ветер, где можно- устанавливать станции, использовать природные вления, чтобы удешевить электроэнергию хотя бы для собственного употрбеления- тогда и улицы будут освещены дешево, в селах- да будет свет...
Чеширский Кот до Сонька Золотая Ручка Показати IP 30 Листопада 2012 12:11
Так не получается дешево. Ветряк сам дешевый, не спорю. Но к нему надо еще комплект оборудования и аккумуляторы. Аккумуляторы имеют ограниченный срок действия, их надо менять через 7-10 лет, и стоят они совсем немало. Вот когда будет решена проблема с дешевыми накопителями, тогда будет выгодно "гонять ветер".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus