USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Іпотечні кредити дешевшають ‒ житло стає доступнішим*

11 Липня 2012 15:38
27 червня 2012 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про внесення змін до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов» № 598.

Це вже третя постанова, яка стосується зменшення вартості іпотечного кредитування.

Що ж нового у положеннях Постанови?
У Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, уже тричі вносилися зміни. Проте, всі вони були спрямовані на покращення програми.

Щомісячний платіж за кредитним договором, згідно з новою Постановою, не повинен перевищувати 50% сукупного середньомісячного доходу сімʼї. Як показує розрахунок, сімʼя з двох осіб для придбання двокімнатної квартири повинна мати можливість сплачувати 2400 гривень на місяць. Тобто, сукупний середньомісячний дохід сімʼї повинен складати 4 800 гривень, а не 6 000, як було раніше. Тож, внесення змін лише в один пункт значно розширило коло сімей, які можуть претендувати на участь у державній програмі.

Окрім того, суттєво збільшується нормативна площа житла, яка на сьогодні визначається з розрахунку 40 квадратних метрів на особу чи сімʼю з двох осіб та 18 квадратних метрів на кожного наступного члена сімʼї. Але не більше 76 квадратних метрів, а, згідно з попередньою Постановою, 58 квадратних метрів.

Відповідно, збільшується сума кредиту, яку учасник програми може отримати для придбання житла. На сьогодні максимальна сума кредиту для купівлі двокімнатної квартири становить 380 тисяч гривень, а раніше вона не перевищувала 290 тисяч. Надзвичайно важливим є те, що, при розрахунку кредитоспроможності сімʼї, банки застосовуватимуть 3% річних, а не 16%, як було раніше.

Згідно з попередньою Постановою № 343 позичальник – учасник програми повинен був сплачувати кредит під 16% річних, з подальшим складним механізмом державної компенсації розміром 13%. На сьогодні, завдяки Постанові №598, механізм компенсації значно спростили ‒ учасник програми сплачуватиме лише 3% річних.

Тобто, вперше за багато років маємо реальну державну програму, яка справді робить доступним купівлю квартири.
Які об’єкти пропонує Луцький домобудівельний комбінат?
72-х квартирний житловий будинок, який є учасником одночасно двох програм: програми здешевлення вартості іпотечних кредитів та державної програми «Доступне житло» 30/70.

А також 108-ми квартирний житловий будинок – учасник програми «Доступне житло» 30/70.

У людей виникає занепокоєння: чи буде працювати ця програма в наступному році?

Верховна рада України уже прийняла в першому читанні закон, який передбачає захист виплат по програмі в наступному – 2013 році та подальші 10 років. Кошти, необхідні для реалізації програми, будуть закладатися в державний бюджет щороку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Хочу квартиру Показати IP 13 Липня 2012 16:55
програма цікава, все-таки 3% річних це не 16. лякає одне: чи не є це передвиборчий піар, чи буде держава після виборів компенсувати банкам тих 13%, чи не ляжуть вони на плечі тих людей які візьмуть участь в цій програмі? Хоча хто не ризикує той не пє шампанського.
спостерігач Показати IP 16 Липня 2012 10:25
"Хочу квартиру" недумаю що слід лякатися такого кредиту. Коли діяла Постанова в першому варіанті де людина заключала договір з банком під 16 % річних, то це безсумніву резиковано, а зараз цілком реально - людина відповідальна лише за сплату 3%. Таких низьких відсотків громадяни нашої держави, ще не бачили ... і навіть якщо це передвиборчий піар... ті хто скористається буде безмежно щасливий все життя .... Піаритися цією програмою будуть ой як багато часу.... а сміливців то набереться лише декілька десятків на всю Україну і хай навіть будуть "рекламою для влади" але з новими квартирами .....
Експерт Показати IP 16 Липня 2012 11:25
Хотілося б сказати: ніхто не вірив, що можна отримати безповоротну державну допомогу на придбання квартири, в розмірі 30% нормативної вартості житла. Проте, на протязі 2011 року, лише в Луцьку, 16 сімей отримали державну допомогу і придбали квартири – і, це факт. Не вірять і в програму здешевлення вартості іпотечних кредитів. Проте, Експерти впевнені, що програма спрацює. Створена прозора схема реалізації програми: Міжвідомчою комісією Міністерства регіонального розвитку та будівництва відібрані житлові будинки, які відповідають державним стандартам, перевірені будівельні організації – забудовники житла, укладені договори з банками, виділені кошти для реалізації програми, визначена орієнтовна кількість учасників, які зможуть взяти участь в програмі (відповідно до виділених коштів), підписано Закон, що захищає виплату відсотків по кредитам. Вперше за багато років, створено просту та прозору схему надання кредитів на купівлю житла під низькі відсотки. Багато років цю тему обговорювали політики, журналісти, пересічні громадяни і, нарешті, створено реальну державну програму.
Оксана Показати IP 20 Липня 2012 09:26
Дійсно "доступне житло" в лапках (вже ходила в банк, цікавилась). Якщо Ваш сукупний дохід сім'ї менший за 9000 тис. грн. на місяць, ніякий банк Вам кредит не видасть (і це на однокімнатну квартиру терміном на 15 років). Адже банк видає кредит під 16% річних і виплатити їх має позичальник (це означає за 5 років повністю повернути кредит, а наступні 10 років виплатити банку за "послугу" 120% позиченого). Після кожної сплати позичальником процентів протягом певного терміну, при наявеості коштів в держави, 13% буде перереаховуватись як компенсація на рахунок позичальника. В банку в це мало вірять, тому виходять з того, що позичальник повинен мати змогу виплатати цей кредит сам.
Оксна Показати IP 20 Липня 2012 09:33
Продовження.До речі в банк ходила консультуватись 18 липня, це притому, що "позитивні зміни" постанови №598 прийняті ще 27 червня.
Експерт Показати IP 23 Липня 2012 09:52
Оксана, раджу Вам звернутися за консультацією в "Укргазбанк"(т. 77-06-33). При видачі кредиту, Укргазбанк керується лише Постановою Кабінету Міністрів. Тому, для отримання кредиту на однокімнатну квартиру орієнтовний дохід сім ї має складати 3 600 грн., двохкімнатну - 5 600 грн. І, справді, деякі інші банки, в додаток до Постанови, керуються своїми внутрішніми правилами. Тому, сума необхідного доходу сім ї збільшується майже в два рази.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus