USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Євро-2012: здобутки та нездійснені сподівання Волині

30 Липня 2012 14:10
Попри скептичні прогнози різноманітних спеціалістів та фахівців, чемпіонат Європи з футболу 2012 року відбувся на території України та Польщі. Іспанці вже відсвяткували перемогу в фіналу турніру над італійцями, а в Україні озвучили економічні підсумки Євро-2012 на державному рівні.

Ми ж спробуємо розібратися, які наслідки футбольний чемпіонат мав для Волині. Адже наш регіон ‒ прикордонний. Владці очікували , що через митні пости на кордоні з Польщею та Білоруссю поїдуть охочі стати учасниками історичної події.

Тож, більшість коштів, які область отримала з державної казни в межах підготовки до Євро-2012, направили на покращення інфраструктури та реконструкцію прикордонних пунктів пропуску.

Новий «Устилуг» вартує 41 мільйон

Так, на реконструкцію пунктів пропуску «Устилуг» та «Ягодин» витратили понад 80 мільйонів гривень. Про це йдеться в звіті головного управління економіки ОДА, який «ВН» надала заступник керівника відомства Галина Дика.

Щодо «Устилугу», то з 2008 по 2010 рік ремонтних робіт тут виконали на 780 тисяч гривень. Щоправда, ці кошти виділили лише на робочий проект реконструкції та комплексну державну експертизу проектної документації. На реалізацію задуманого потрібен 41 мільйон гривень.

Згідно зі звітом економістів ОДА, гроші може виділити Європейський Союз. «На сьогодні проект знаходиться на розгляді в Європейській Комісії з метою подальшого погодження та підготовки процедури підписання грантової угоди з його впровадження», ‒ йдеться в документі, який надала Галина Дика.

«Ягодин» ‒ найбільш пропускний

Значно краща ситуація на «Ягодині». Нагадаємо, в травні на прикордонному об’єкті ввели в експлуатацію другу чергу міжнародного автомобільного пункту пропуску. А участь в цій знаменній події мав взяти Президент України, але приїхати на Волинь йому завадила погода.

Реконструкція дозволила «Ягодину» оволодіти найбільшою пропускною спроможністю на сухопутному кордоні України. «За добу пропускає тисячу вантажівок, 3 тисячі легкових автомобілів, 75 автобусів та оформляє документи 8,5 тисячі громадян, які перетинають державний кордон», ‒ йдеться в звіті економістів ОДА.

Окремо фанів не рахували

Щоправда, очікуваного напливу вболівальників не спостерігалося. Про це «ВН» розповіла головний інспектор звʼязків з громадськістю Ягодинської митниці Світлана Бондарчук. З її слів, ймовірно, любителі футболу надали перевагу авіаційному сполученню.

Щодо кількості фанів, які перетнули кордон, вона могла повідомити лише загальну статистику. Мовляв, окремо облік вболівальників не вели. Так, під час Євро-2012 через волинську ділянку кордону до України в’їхало майже 2 тисячі автомобілів та 8,3 тисячі громадян, а виїхало – 1,5 тисячі авто та 7,1 тисячі осіб.

Бондарчук стверджує, що на волинській ділянці кордону приблизно 90% вболівальників їхали через «Ягодин». «По автобусах з групами вболівальників можу сказати, що на в’їзд ‒ 53 автобуси з 632 особами, на виїзд – 52 з понад 560 громадянами», ‒ відзначила посадовець.

Насамкінець Бондарчук зауважила, що через Волинь в Україну найбільше їхало фанів збірної Швеції, а з України – національної команди Росії.

Півмільярда на шляхи

Основною ж статтею витрат програми підготовки до Євро-2012 була реконструкція доріг державного значення. «Протягом 2008-2012 років на ремонт доріг було всього профінансовано 588,2 мільйона гривень», ‒ йдеться у звіті головного управління економіки ОДА.

Зокрема, виконали капітальний ремонт автомобільних доріг М-07 Київ ‒ Ковель ‒ Ягодин та Н-22 Устилуг ‒ Луцьк ‒ Рівне. А на шляхах державного значення ліквідацією ямковості охопили 47,9 тисячі квадратних метрів покриття.

Також встановили понад 450 дорожніх знаків. Завершили роботи з благоустрою автопавільйонів і посадкових майданчиків та узбіч. Привели до належного санітарного стану зони відпочинку для автомобілістів та автотуристів вздовж трас.

Суперечливий сайт


Набагато меншими були витрати на створення сайту «Волинь. Євро 2012», який презентували 7 травня. Власне, йдеться лише про зарплату працівників відділу інформаційно-компʼютерного забезпечення апарату Волинської облдержадміністрації. Саме вони створили веб-сторінку, яку після чемпіонату пообіцяли переробити на туристичний довідник.

Цікаво, що згодом сайт став причиною короткої переписки між ОДА та виконавчим директором ЦПАВК Михайлом Шелепом.

Громадського активіста зацікавило, чому на біл-борді поруч з рекламою веб-ресурсу розташовувалися логотипи Партії регіонів та Фонду «Рідна Волинь».

У відомстві Бориса Клімчука йому відповіли, що облдержадміністрація не виступала ініціатором реклами сайту та не знає, скільки коштів «будь-яка організація» витратила на промоцію веб-ресурсу.

Казка про аеропорт

Напередодні Євро велося чимало мови про відновлення луцького аеропорту. 2009 року на Волині навіть створили комунальне підприємство «Дирекція з будівництва та введення в експлуатацію аеропорту «Луцьк», яке очолив тодішній заступник голови ОДА Василь Байцим.

Згідно з урядовою постановою від 22 червня 2009 року, на аеропорт з держказни виділили 22,3 мільйона гривень, а інвестор мав протягом 2010-2011 років вкласти ще понад 70 мільйонів. До речі, прізвище інвестора так і не назвали.
Однак робіт на летовищі так і не розпочали. А в 2010 році новопризначений губернатор Волині Борис Клімчук запропонував заморозити проект реконструкції аеропорту. Мовляв, інвестор, з яким домовлявся попереднє керівництво ОДА, так і не взявся за справу, тому треба шукати іншого.

Натомість віце-прем’єр-міністр України – міністр інфраструктури Борис Колесніков під час візиту на Волинь в грудні 2010 року заявив, що летовище можна звести до Євро-2012. Водночас він дорікнув місцевій владі за пасивність у вирішенні цього питання та запевнив, що луцький аеропорт буде орієнтований передусім на бюджетні авіалінії.

А 17 грудня перший заступник голови ОДА Олександр Башкаленко повідомив, що держава може інвестувати 100 мільйонів гривень в проект відновлення летовища. «Питання фінансування вирішено на 100%. Колесніков знає, де взяти кошти на ці проплати», ‒ переконував чиновник.

Одначе волинська казна державних грошей так і «не побачила», а в листопаді 2011 року про державні інвестиції в луцький аеропорт вже ніхто й не говорив. Натомість виявилося, що розбудовою цивільного аеропорту на вулиці Ківерцівський в Луцьку вирішила зайнятися фірма «Шанті», яка виступає експлуатантом військового аеродрому в обласному центрі.

23 листопада відбулася зустріч міського голови Миколи Романюка з представниками фірми. Зокрема, стало відомо, що через приблизно 9 місяців меру представлять проект нового летовища, а виготовлення проектно-кошторисної документації обійдеться 5 мільйонів гривень.

Поки ж футбольний чемпіонат уже провели, а у вересні минають оголошені 9 місяців, і лучани, ймовірно, таки побачать проект летовища.

***
Насамкінець не про наслідок, а про внесок. Варто зауважити, що представництво Волинської області у заявці національної збірної було одним з найчисельніших. Наставник національної дружини Олег Блохін викликав на матчі чемпіонату трьох волинян: В’ячеслава Шевчука, Тараса Михалика та Анатолія Тимощука.

Щоправда, Шевчук на поля євротурніру так і не вийшов. Натомість Михалик відіграв 2 матчі, а Тимощук провів всі 3 матчі «від свистка до свистка».

Підготував Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
дивина Показати IP 30 Липня 2012 14:43
Якась дивна невідповідність... Або я чогось не розумію. У звіті економістів ОДА: (мова про Ягодин) «За добу пропускає тисячу вантажівок, 3 тисячі легкових автомобілів, 75 автобусів та оформляє документи 8,5 тисячі громадян, які перетинають державний кордон». Натомість головний інспектор звʼязків з громадськістю Ягодинської митниці стверджує: "під час Євро-2012 через волинську ділянку кордону до України в’їхало майже 2 тисячі автомобілів та 8,3 тисячі громадян, а на виїхало – 1,5 тисячі авто та 7,1 тисячі осіб." Тобто один Ягодин пропускає НА ДОБУ 3 тис.легковиків і 8,5 тис. громадян, а ціла волинська ділянка кордону ЗА МІСЯЦЬ - 2 тисячі автомобілів та 8,3 тисячі громадян? Ну, добре, ще + 1,5 тисячі авто та 7,1 тисячі осіб виїхало. якась дивна математика
Чеширский Кот до дивина Показати IP 30 Липня 2012 15:35
Это как в том анекдоте про слона, "Съесть-то он съест, да кто ж ему даст!" Это на бумаге он может столько пропустить. А погранцам жить на что, вот и создают трудности для проезда.
VSC. Показати IP 30 Липня 2012 15:09
Самая печальная сказка - это "Сказка про аэропорт". Печальная она для организаторов этого ньювасюковского проекта. Наверное еще долго будут находиться реформаторы, которые будут пытаться под эту идею бабла срубить по-легкому.
Міля Показати IP 30 Липня 2012 18:09
У грицюка і Байцима тема аеропорт стала популістською, тільки ніяк не взлетять. Тепер Грицюк побудує аеропорт не у рідному Жидичині, а у Любешові, де висунувся у нардепи.
горохівчанин Показати IP 30 Липня 2012 18:30
Цікаво,а де виділені 22,3 мільйона
Лучанка Показати IP 30 Липня 2012 21:08
І в першу чергу це голова ОДА та його всякі-різні засиупники типу Башкаленко і т.д. і т.п.!!! ГНАТИ БОРЮ ВЖЕ З ПОСАДИ ПОРА ДАВНО!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus