USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

ГОЕЛРО по-луцьки

10 Квітня 2012 15:40
На сімдесяти луцьких вулицях узагалі немає жодного ліхтаря. Тож не дивно, що вночі блукати такими вуличками і лячно, і небезпечно. Людям не кортить, аби Луцьк перетворювався на Лас-Вегас, але кільканадцятьом «лампочкам Ілліча» вони були б раді.
«ВН» спробували з’ясувати, коли з’явиться світло у темному Луцьку.
Блукають у темряві
Мешканці Луцька часто обурюються: мовляв, їм темно повертатися додому ввечері. Кажуть, знають, куди йти, але часто через відсутність ліхтарів – страшно. Насамперед це стосується віддалених мікрорайонів міста.
Сорокарічна Марія Ольшевська розповіла, що взимку повертається після роботи о 18 годині. Вже тоді відчуває небезпеку, тому намагається ходити лише у супроводі чоловіка. Жінка розповідає, що найбільше переживає за дітей: неповнолітню доньку та 22-річного сина. Родина мешкає на вулиці Станіславського у районі підшипникового заводу.
Болюча тема освітлення для мешканців вулиці Чернишевського та Новочерчицької. Там, як розповідають жителі району, не лише страшно ходити, а й не видно, куди ступаєш. «Без світла ідеш і місиш ногами багнюку», - жаліється мешканка району Вероніка.
Попри те, що на головних вулицях міста завжди більш-менш світло, провулки у центрі міста також не завжди освітлюються. Студентка Анна розповіла, що живе на вулиці Крилова вже протягом довгого часу. «Єдиний ліхтар вулиці – це банкомат. А підсвічувати дорогу мобільним телефоном – також не вихід», - бідкається дівчина.

«Підсвітка» для тролейбусів

Як розповів директор Луцького електротехнічного підприємства «Луцьксвітло» Олександр Ковпак, Луцьк умовно розділений на вулиці трьох категорій.

Перша – ті, якими курсують тролейбуси. Тому там світиться кожна лампа, адже водієві потрібно бачити лінії електропередач.

Друга категорія – там, де великий рух транспорту, але тролейбусів немає. Це, наприклад, вулиці Набережна, Чернишевського, Карпенка-Карого.

До третьої категорії належить решта вулиць. Директор «Луцьксвітла» запевняє, що комунальники намагаються рівномірно «розподіляти» світло на перевулках. Мовляв, хоч десь і є пропуски, але загалом вулиця освічується.
14 мільйонів для «повного щастя»
Нині у Луцьку 9 тисяч світлоточок. Це – 400 кілометрів електромереж. Про це розповів директор Луцького електротехнічного підприємства «Луцьксвітло» Олександр Ковпак.
Він не заперечує, що проблема із вуличним освітленням у Луцьку таки існує. За його словами, сьогодні у обласному центрі приблизно 70 вулиць не освітлюється взагалі. Втім, «Луцьксвітло» спільно із міською радою намагається вирішити проблему.
«На сьогодні ми розробили програму реконструкції освітлення, на яку, за нашими підрахунками, потрібно 14 мільйонів. А на програму новобудівництва – приблизно 7», - розповів Ковпак.
Але бюджетних грошей, як завжди, не вистачає. Замість 14 мільйонів на реконструкцію дали всього 700 тисяч гривень, а на новобудівництво – лише 300 тисяч.
Відтак, як розповів директор «Луцьксвітла», одразу робитимуть ті вулиці, де світла немає взагалі.
Лампочки вкручують спонсори
Рятують ситуацію спонсори. Як розповів Олександр Ковпак, минулоріч за допомогою залучення додаткових грошей Луцьк суттєво освітили.

Так, реконструкцією освітлення вулиці Боженка на ДПЗ зайнявся генеральний директор підприємства «СКФ Україна» Володимир Цибульський. На це пішло 50 тисяч гривень.

Суттєву допомогу в освітленні обласного центру здійснив благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Саме з його фінансової допомоги освітили вулицю Лесі Українки (800 тисяч гривень) та Центральний парк культури та відпочинку імені Лесі Українки (200 тисяч).

Власник підприємства «Скорпіон-сервіс» та торгового центру «Ювант» Василь Токарський виділив 62 тисячі на ремонт вулиці Станіславського. Освітленням займуться найближчим часом.

Крім того, як розповів Олександр Ковпак, цього року «Луцьксвітло» займатиметься освітленням вулиць, де є великий автомобільний рух. Зокрема – на Набережній та Карпенка-Карого.

Також освітленими нарешті будуть вулиці у мікрорайоні Вересневе та в районі цукрового заводу.

Директор «Луцьксвітла» зазначає, що підприємство уже розробило чимало проектів. «У нас все технічно пророблено більше, ніж на 20 мільйонів», - каже Ковпак. Втім, лишається чекати грошей.

Обіцяють «світлу» революцію

Луцький міський голова Микола Романюк не забуває про свої передвиборні обіцянки. Так, мер нещодавно пригадав, що саме перед виборами обіцяв освітити Луцьк за два роки.

«Я радився з енергетиками, електриками… На жаль, це не так. Є багато проблем, наприклад, от кажуть: чому нема на вулиці світла, там же стоять опори? Так, світильники можна поставити, але, виявляється, кабель вкрали», - сказав Романюк.

Також градоначальник пообіцяв своєрідну революцію в освітленні. Так, за його словами, цього року він поставив за мету встановити у Луцьку 1000 нових світильників.

Підготувала Анастасія ПЕРЕДРІЙ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ірина Показати IP 10 Квітня 2012 22:41
А що робиться геть на околицях міста!!!!!!!!!!!!! Та ще є собаки на чотирьох і на двох ногах!!!!!!
ірина Показати IP 11 Квітня 2012 00:04
треба фонарікі купувати, тобі буде світло. а шо ж ? бо нашо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus