USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.55

Екзотичні тварини в Україні не захищені від жорсткого поводження

9 Жовтня 2009 08:41
В Україні є сім\'ї, які тримають незвичних тварин: ящірку, шиншилу, змію, папугу-кореллу, павука-птахоїда, черепаху. Коли господарі-непрофесіонали розуміють, що придбали небезпечну іграшку намагаються її здихатися. Тварин, придбаних офіційно, несуть в зоопарк, завезених контрабандою – викидають на вулицю. Окрім того, екзоти можуть бути носіями небезпечних хвороб. Про це інформують «Волинські Новини».
За повідомленням ТСН, щороку лише до столичного зоопарку потрапляють кілька десятків тварин, конфіскованих у вуличних фотографів, на митниці чи в приватних звіринцях. Часто їхніх власників не можна притягти до відповідальності через недосконале законодавство у захисті тварин від жорстокого поводження. Тому й кількість живої екзотики в Україні тільки більшає.
Купити собі на втіху миле дитинча крокодила чи сіроманця не проблема. На ринку «куренівка» можна домовитися про придбання екзотичної тварини. З документами, запевняють продавці, все у порядку, також повідомляють, що тварина буде привезена привитою. Таких тварин везуть з розплідників. Найбільші експортери екзотів – країни Африки, Сполучені Штати та Росія.
Олег Поясник: «Просто звертаєшся до фірми з ліцензією, а їх багато у світі. Це можна зробити офіційно. Контрабанда тварин не просто дика – вона жорстока. Гучна справа грянула на початку літа. На західному кордоні у вантажі миротворців, що поверталися з Ліберії, знайшли контрабанду екзотів. Сімох папуг жако запакували у тубуси з-під сухого молока. Мавпочку лоррі посадили у консервну бляшанку, ще кілька мавпенят були у рюкзаках під дією снодійного. Зараз усі ці тварини у приватному зоопарку.
Дмитро Скрильніков, директор Бюро екологічних розслідувань: «Їх наколюють наркотиками, замотують в рулони, запаковують в консервні банки. Деяких прибивають цвяхами до чемоданів, щоб вони не рухалися і могли пройти митний контроль. Дуже часто таких тварин привозять миротворці зі своїх подорожей. Якщо папуга коштує кілька тисяч доларів – дві-три папуги можуть виправдати відрядження».
Після таких тортур кожна друга тварина не виживає. Бракований товар іде на смітник. Але загроза не лише для екзотів. Вони можуть бути носіями небезпечних хвороб – наприклад, від мавпи можна підхопити туберкульоз, від шиншили туляремію, а від змії – коросту. Окрім того, передбачити поведінку такої тварини складно. Але якщо у вас є довідки ветеринара, а сама тварина зареєстрована у «жеку» – це вже законний член родини. А от нелегалів можуть конфіскувати, звісно, якщо про них дізнаються.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus