USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.56 10.75

Чим подивує цьогорічний міжнародний фестиваль «Берегиня». ПРОГРАМА

12 Вересня 2013 19:00
27-29 вересня у Луцьку відбудеться сьомий Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня». Його мета - популяризувати українські традиції, обряди, звичаї, відродження народних весільних дійств, звичаєво-обрядової автентики літньо-осіннього циклу, якими в усі віки славилася наша земля.
Сьомий Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня» дотримується важливої місії консолідації світового українства, сприяння відродженню та популяризації українського народного мистецтва. Весільна тема, що масово культивуватиметься у фестивальних дійствах, здатна об’єднати помисли та сподівання українців на відродження кращих зразків народної обрядовості і примноження їх у побуті молодшого покоління.
До участі запрошені фольклорні колективи від українських громад Росії, Польщі, Литви, Білорусії, Молдови, Естонії, Румунії та Іспанії, а також із різних областей України та районів Волині.
На всіх майданчиках і сценах у ці дні відбуватимуться дійства, притаманні українським традиціям, які багаті плодами збереженого автентичного фольклору і щедрості родючої землі. У програмі фестивалю - збір врожаю, готування весіль, парубоцька звитяга й краса дівчат, музика вулиць і вседостаток застіль. Відбудуться також змагання косарів і жниць, перший й останній сніп, музикування, пісні та жарти.

Зі слів організаторів заходу буде чимало обрядових картинок – весілля, дитячі забавлянки, зажинок та обжинок, молодіжна вулиця. А ще – ярмаркування, де гостям фестивалю будуть представленні унікальні вироби призабутого ремесла бондарів, гончарів, стельмахів, різьбярів. Водночас відбуватимуться майстер-класи, де передаватиметься безцінний досвід і розкриватимуться секрети народних умільців соломо- і сіноплетіння, з виготовлення ляльок-мотанок, гончарства. Будуть і творчі майстер-класи, де охочі зможуть перейняти з голосу збирачів фольклору унікальність мелодії, секрети музикування чи народного танцю.
У конференц-залі Палацу культури Луцька постійно діятиме прес-клуб та відбуватимуться прес-конференції для журналістів.
Спільна молитва учасників фестивалю у Свято-Троїцькому кафедральному соборі свідчитиме про початок дійства, яке продовжиться традиційною святковою ходою до Луцького замку. А там і відбудеться урочисте відкриття сьомого Міжнародного фестивалю українського фольклору «Берегиня» та українське народне дійство «Обереги пам’яті», приурочене 200-літтю від дня народження Т.Г.Шевченка.
У Волинському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка експонуватиметься виставка весільних костюмів, рушників, короваїв та калачів «На щастя, на долю», на сцені відбуватимуться дійства «Просили мама, просили тато до нас на волинське весілля», огляд справжніх весільних музик, ігри та забави у виконанні дитячих фольклорних колективів «Забавлянки» та «Котилася торба з високого горба», обжинкове народне дійство «Жнії молодії, серпи золотії!» та «Щоб нам жито родило!», самобутні народні українські пісні у виконанні фольклорних колективів з України – «Народна спадщина», та колективів з-за кордону – «Золота квітка», святкування народного танцю «Ой, заграйте мені, замузичте мені!», весільні автентичні обряди з усіх куточків України.
На вулицях древнього Луцька можна буде побачити народне життя Волині і Полісся через призму етнографічних майданчиків. Райони області відтворять обійстя гончара, кузню, лісничівку, старовинний шинок, млин, ґуральню, рибальське подвір'я. Пасічники обіцяють почастувати справжнім бджолиним медом.
Вінцем фестивалю стане обрядове дійство «Українське весілля» на сцені Волинського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка.
До слова, організатори культурно-мистецького дійства – Управління культури облдержадміністрації, обласний науково-методичний центр культури, за підтримки Волинської облдержадміністрації, обласної ради та Міністерства культури України, управління культури Луцької міської ради.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанка Показати IP 13 Вересня 2013 10:47
українцям любе свято - аби не робити! Чи нема куда гроші подіти? Скеруйте їх у дитбудинок чи інтернат - хай діти вволю наїдяться, а не ховають хліб під подушками...
скнара Показати IP 15 Вересня 2013 11:23
А вони дивувати хочуть. І здивують, як за три дні півмільйона тільки з обласного бюджету по кишенях розтягти.
Митець Показати IP 2 Жовтня 2013 18:00
Шановна Лучанка і культурним подіям насамперед треба бути, а це насамперед наш побут

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus