USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Археологів і чиновників посварила земля. Документи

23 Грудня 2011 17:38
На Волині «запахло» новим земельним скандалом. На сполох почали бити археологи.

За їхніми даними, в Горохівському районі готуються до продажу земельні ділянки, де розташовані понад сотню пам’яток археології. Вони вбачають у цьому порушення посадовцями волинського Держкомзему та управління культури ОДА законодавства. Своєю чергою, «земельники» подивовані такою точкою зору. На думку начальника управління Держкомзему в області Василя Василенка, жодного порушення законодавства у майбутніх аукціонах не вбачають. Адже погодження з боку органів охорони культурної спадщини є. Тим більше, що ділянки продають не у власність. З молотка має піти лише право оренди землі.

Сигнал «SOS» археологів

Голова Спілки археологів України Денис Козак попросив втрутитися до ситуації, яка склалася в Горохівському районі Волині, голову Держкомітету земельних ресурсів Сергія Тимченка. Із цього приводу навіть листа написав. У документі йдеться про те, що «з ініціативи влади, зокрема Головного управління Держкомзему у Волинській області, поки що в межах Горохівського району проводиться виділення вільних земельних ділянок для продажу через аукціон».

Археологи вважають ситуацію надзвичайно тривожною. Адже земельники нібито не взяли до уваги питання захисту національної культурної спадщини, зокрема пам’яток археології.

За приблизними підрахунками науковців, на підготовлених до продажу ділянках таких пам’яток розташовується понад сотню.

При цьому не взято до уваги захист національної культурної спадщини, зокрема пам’яток археології.

«Після нашого втручання управління культури спромоглося на кволий лист, в якому закликає обласний держкомзем зобов’язати переможців аукціону, власне, вже власників земельних ділянок, проводити обстеження на предмет виявлення об’єктів археологічної спадщини. Але таке обстеження, згідно з законодавством, треба проводити перед продажем землі. Практично, мова йде про грубе порушення посадовими особами обласного держкомзему і управління культури чинних законодавчих норм, яке загрожує втратою національного культурного надбання», - переконаний Козак.

На думку археологів, водночас порушуються права майбутніх власників, які отримають земельні ділянки з пам’ятками археології. Адже згідно з законом цю землю приватизувати заборонено. «Це поведе за собою, без сумніву, низку судових позовів до відповідних державних органів області, викличе суспільну напругу в суспільстві», - стверджує Денис Козак.

Отож, він вимагає від Сергія Тимченка терміново втрутитися для розв’язання питання, яке здатне найближчим часом перерости у скандал.

Правовий «лікнеп» від чиновників

Проінформували про ситуацію в Горохівському районі і управління культури і туризму Волинської ОДА. Там наразі ж спромоглися вже з цього приводу написати листа до головного управління Держкомзему в області.

«У зв’язку з підготовкою до аукціонів земельних ділянок у Горохівському районі, районний відділ культури і туризму інформував управління культури і туризму облдержадміністрації про необхідність обстеження територій, на яких знаходиться значне число об’єктів археологічної спадщини, межі яких не визначені в натурі», - йдеться у цьому листі за підписом начальника управління Володимира Лисюка.

Чиновник нагадав «земельникам» вимоги Закону України «Про охорону культурної спадщини». Зокрема стаття 17 передбачає, що землі із пам’ятками археології перебувають у державній власності або ж викуповуються державою. Виняток становлять лише ділянки, де розташовані лише «поля давніх битв».

А у статті 37 цього ж закону йдеться про те, що надання земельних ділянок здійснюється за погодженням «відповідних органів охорони культурної спадщини».

«Просимо вивчити дане питання і зобов’язати переможців аукціонів проводити обстеження на предмет виявлення об’єктів археологічної спадщини. У разі виявлення таких об’єктів укласти охоронний договір із органом охорони культурної спадщини, у якому визначити режим використання для нововиявлених пам’яток», - пише Лисюк до «земельників».

Рейвах зайвий?


Начальник управління Держкомзему у Волинській області Василь Василенко щонайменше здивований ажіотажем, який виник навколо, за його словами, буденної ситуації в Горохівському районі. Він переконує, що там проведені земельні торги. «Правда, річ не йде про продаж земельних ділянок, тому що на сільськогосподарські землі зараз діє мораторій щодо заборони продажу», - каже він.

«Торги проводяться з продажу права оренди земельних ділянок. У ході підготовки до земельних торгів розробляється одним із документів проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Ми проводимо торги для конкретних проблем, тобто для ведення товарно-сільськогосподарського виробництва зокрема», - заявив Василь Василенко.

Чиновник переконує, що ці проекти проходять узгодження усіх служб, передбачених законодавством, зокрема органом охорони культурної спадщини.

«Тобто висновки цього органу є по всіх земельних ділянках. Якщо у організації «Спілка археологів України» є якісь факти конкретні, а не такі вислови як «надійшло тривожне повідомлення з області, що там щось твориться», а не конкретно, що «ділянка така-така, на території такої-то сільської ради не пройшла узгодження з органом охорони культурної спадщини, то ми готові це розглянути. Хоча я спілкувався керівником управління Держкомзему в районі і в мене є сумнів, що таке може бути», - каже Василенко.

Він додав: «Тому що навіть, якщо з простої логіки брати, ці земельні ділянки використовувались і за радянських часів для товарного виробництва, тобто там вирощувались сільськогосподарські культури, і за часів Незалежності. То на даний час що ж там таке сталося, щоб проводити якісь археологічні обстеження, розкопки? Чи це дійсно об’єктивна думка? Тим більше, що ділянка передається в оренду, а не у власність. Щоб там проводити якісь обстеження, сільськогосподарським виробникам треба витрачати якісь кошти. А висновки органів охорони культурної спадщини – позитивні», - заявив начальник волинського Держкомзему.

За його словами, якраз управління культури і туризму облдержадміністрації дає свої висновки щодо землеустрою. «Причому, наголошую, що у мене такої преференції немає, тому що висновки стосовно від органів Держкомзему надають районні управління, а не так, як зазначив пан Козак, що ми щось там не так зробили», - заявив чиновник.


«Управління Держкомзему не надає висновків, тобто не погоджує проекти землеустрою земельних ділянок, ніяких вказівок з головного управління стосовно того, погоджувати, чи не погоджувати проекти землеустрою конкретно по Горохівському районі не поступало. Та я б дуже хотів почути, чого стосується «надзвичайно тривожне повідомлення», якої конкретно земельної ділянки, у якій сільській раді, щоб ми могли підняти, подивитися висновки органу охорони культурної спадщини», - сказав Василь Василенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
свояк Показати IP 24 Грудня 2011 11:12
У Володимирі-Волинському також через потурання і сприяння обласного управління культури теперішньою багатоповерховою забудовою яку проводить відомий тут нафтомагнат і бізнесмен пан Ко. вже знищено назавжди багато археологічних памяток. Ото ж бо!! У Володимирі хоч і влада кричить що вона шось оберігае а насправді все знищується ,вся память про древню історію Волинської області
Фірташ Показати IP 24 Грудня 2011 13:45
Нічого, скоро у Ко(вальчука)його заправки УКРПЕТРОЛЬ тоже заберемо, як у Єрьоми.Тоді буде жити на власній недобудові
Базарник Показати IP 24 Грудня 2011 21:25
Знов гробокрпатєлі і шкуродьори волинян проснулися. Ніяку вони археологію не бережуть, вони - то мафія.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus