USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.45 41.80
  • PLN 10.30 10.60

Умови ненападу: що налякало Путіна і чи скористається Росія різдвяними канікулами для вторгнення в Україну

26 Грудня 2021 22:10
Головне питання, яке звучить у квартирах простих громадян і найвпливовіших кабінетах планети напередодні свят, – чи вступить Україна у новий рік з миром.

Про те, що так налякало кремлівського царя, що погодився сісти за круглий стіл із НАТО і чи скористається Москва різдвяними канікулами для цинічного вторгнення в Україну – у сюжеті ТСН.Тиждень.

ВТОРГНЕННЯ З АЗОВСЬКОГО МОРЯ

Американське видання «The Washington Post» не відкидає можливості, що вторгнення Москва почне не звідти, звідки чекаємо: сходу чи півночі, а з Азовського моря. Кремль робить останні приготування для атаки на Україну, але в Путіна ще не склався той остаточний пазл, де його вигоди очевидніші за втрати.

Уперше за майже три роки генсек Північно-атлантичного альянсу Єнс Столтенберг готовий скликати засідання Ради НАТО-Росія. І вже зрозуміло, що Москва, якщо й прийде на нього – то із тими ж ультиматумами, які вже всі знають і відкидають. Але саме ці обурливі вимоги і дають підставу думати, що Путін так лише вимагає уваги до себе, зокрема, від Джо Байдена.

Тож у НАТО імовірність російського вторгнення вважають уже трохи меншою, але видихати з полегшенням все ж таки ще дуже рано.

МАНЕВРИ НА КОРДОНІ

Усього за кількасот кілометрів від українського кордону російські снайпери та мотострілецькі бригади розпочали те, що вони називають маневрами. Вправляються не лише з гвинтівками, але й переносними зенітно-ракетними комплексами «Игла» вартістю 80 тисяч доларів за штуку.

Читати ще: Кадиров запропонував приєднати Чечню до України чи Україну до Росії

Росія не зупиняє потоки техніки і колони вояків, що концентруються поблизу українського кордону. За 200 кілометрів від нього – уже 122 тисячі російських солдатів. Трохи далі – ще понад 140 тисяч. Тактично батальйонні групи розташовуються не лише на східних та північних кордонах України. На нещодавно зроблених супутникових знімках чітко видно – військові бази в окупованому Криму активно поповнюють бронетранспортерами, танками, самохідною артилерією та засобами протиповітряної оборони. За даними кількох ЗМІ, Москва ще й активно вербує найманців для «відряджень» на окуповані території Донбасу, проте охочих воювати на сході України виявилося не так вже й багато. Потенційні найманці зізнаються, воювати із добровольцями з мінімальним оснащенням, як це було у 2014-му, геть не те саме, що з регулярною армією, а опинитися у вантажі «200» їм дуже не хочеться. Та хочеться Путіну, який переконаний, що Європу можна дотиснути, а США потім теж поступиться.

ЩО СТРИМУЄ КРЕМЛЬ

Єдине, що зараз ще стримує Кремль, – це цифри на економічному калькуляторі. Як підрахував один із британських журналістів, ціна за вторгнення для Росії дорівнюватиме Чечні, помноженій на десять, чи Грузії, помноженій на 30. І її можна ще трохи збільшити. Як вдалося розвідати американським медіа, Пентагон готовий ділитися з Україною оперативною розвідінформацією. Оперативною – значить прямо контролювати поле бою: видавати цілевказання, відслідковувати маневри і створювати найефективніші плани контратаки.

У Білому домі ще й начебто задумалися, яким чином допомогти українській армії та партизанам. Причому термін партизани – це теж цілий комплекс спеціальних заходів з додатковим оборонним озброєнням та матзабезпеченням. І в цьому списку цілком можуть опинитися гелікоптери та переносний зенітно-ракетний комплекс «Stinger», спроможноті якого точно знають ті, хто тренується зараз стріляти по Україні «Иглой». Утім розмова про партизанів – спеціальне нагадування Путіну з Білого дому, бо він зараз чує лише американські звернення, що атака України ще не означає отримання контролю над нею.

«Єдина агресія, яку ми зараз бачимо на кордоні Росії та України – це військове нарощування сил Росією й войовнича риторика з боку російського лідера», – зазначила прессекретар Білого дому Джен Псакі.
ГОЛОВНІ СОЮЗНИКИ УКРАЇНИ

Утім головним союзником України, перефразовуючи британський афоризм, є її власне військо. І всі полігони країни зараз гарячі. Цікаві кадри прийшли з Приазов’я. Українські вояки таки перевірили, чи врятує російські панцерники наварені над ними сітки від пострілу з Javelin. Причому перевіряли вони це в максимально несприятливих погодних умовах. Дощ, хмарність, слаба видимість і рвучкий вітер. Результат – стовідсоткове попадання у ціль: ракета в середині, метал буквально горить. Це дуже демотивує російських танкістів залазити в середину.

У Чорному морі Росія теж не встановила військову монополію. Найближчі кілька місяців акваторію патрулюватиме гордість французького флоту, надсучасний 140-метровий фрегат «Овернь». На борту – крилаті ракети з дальністю в тисячу кілометрів, протикорабельні та протиповітряні комплекси. І зараз ця плавальна фортеця пришвартована в Одеському порту. Це вже десятий корабель НАТО, який впродовж цього року фізично прикриває морські ворота України.

Через загрозу російського вторгнення, за даними німецького видання «Die Welt», НАТО таки привело в підвищену бойову готовність сили швидкого реагування. Загальна кількість військових, яких мобілізували, становить 40 тисяч – це підрозділи сухопутних, повітряних і військово-морських сил та сил спеціального призначення. У Німеччині – новий уряд, і хоч його останні заяви гостріші, ніж при Меркель, вони продовжують вірити у можливість умиротворення Путіна без попереднього застосування санкцій.

«За останні кілька днів я вже багаторазово повторювала, як важливо, аби ми повернулися до перемовин у Нормандському форматі. Але також ми хочемо використати можливість перемовин у рамках Ради НАТО-Росія та упевнитися, що можемо попередити подальшу ескалацію, тому що головну кризу, в якій ми опинилися, можна вирішити лише через діалог», – наголосила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

ПРОВАЛЬНА ПОЗИЦІЯ СТАРОЇ ЄВРОПИ

Київ таку позицію оцінив як провальну: реальні дії потрібні до, а не після нападу. Та стара Європа воліє не поспішати, цілком виправдовуючи прогнози Москви. Проте Східна Європа, як ніхто, усіма своїми фібрами відчуває загрозу: у Гуті про це говорили президенти Люблінського трикутника – України, Польщі та Литви.

«Наше спільне завдання – стримати загрозу з боку Росії, захистити Європу від агресивної політики Росії. Сьогодні Україна, Польща та Литва перебувають в авангарді цього стримування», – наголосив президент України Володимир Зеленський.

Його польський колега Анджей Дуда вважає, що «якщо Росія захоче перемістити ракети з боєголовками на територію Білорусі, то вона це зробить». За його словами, зупинити це може лише рішуча позиція НАТО та США.

ЗБЛИЖЕННЯ КИЄВА З ВАШИНГТОНОМ

Аби зрозуміти, яка ж саме допомога наразі найнеобхідніша нашій державі, Україну вже відвідали кілька сенаторів. А лідери двопартійної Групи підтримки України у Конгресі США провели віртуальну зустріч з президентом України. Їхня заява вкрай пряма – США повинні негайно надати посилену оборонну військову допомогу Україні та накласти санкції на «Північний потік-2». І це неабияк дратує Кремль. На будь-яке зближення Києва із Вашингтоном Москва реагує новою хвилею фейків, шукаючи так званий «казус беллі» – тобто яскраву причину для вторгнення. Тепер, за версією Кремля, в Україні начебто працює понад сотня американських військових найманців, які ще й привезли із собою хімічну зброю.

Повірити у таке людині з тверезою головою важко. Тим паче, увесь світ ще досі дуже добре пам’ятає, хто саме возить по Європі бойовий газ «Новачок». Вгамувати Москву Вашингтон спробує, можливо, вже у січні на двосторонніх перемовинах. Принаймні так це почули в Кремлі. Але Держдеп з підтвердженням бажаної Путіним зустрічі не поспішає.

«Ми зараз більш об’єднані з нашими союзниками та партнерами, ніж були рік тому, майже щодо кожного питання, зокрема російської агресії проти України та її сусідів. Чи зустрінеться Байден з Путіним, зараз ще рано казати. Треба спершу досягти дипломатичного прогресу. Ми хочемо побачити деескалацію на кордоні з Україною. За таких умов було би доречніше вести розмову», – сказав держсекретар США Ентоні Блінкен.

Тож чия візьме – залежатиме від того, наскільки справді змінився Захід. Це вже не схоже на ситуацію сміхотворного тотального занепокоєння, як у 2014 -му, але й казати про повну готовність протистояння Росії не варто.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Євросоюз Показати IP 26 Грудня 2021 22:40
Дуже *змістовна* стати для піпла з нульовим рівнем розвитку і зомбованою сірою речовиною в черепку.
Пу знає українську до Євросоюз Показати IP 27 Грудня 2021 07:44
У них самі заголовки лякають, як підписи під картинами Пікассо.
пиняботокс до Пу знає українську Показати IP 27 Грудня 2021 12:21
Така навала ватних ботів в цій темі навіть не дивує... Про їх хазяїна статтейка, а вони з його рук кормляться. ЦЕ ЯК ЗАВЖДИ ЗНАКОВО!
Наглосакс Показати IP 27 Грудня 2021 04:12
У наших літаків немає лишніх шассі для вивезення всіх друзів. Робіть, і то вже, діріжоплі та сракостати. Тільки щоб вітер був на захід.
В. Показати IP 27 Грудня 2021 07:07
Вот и посмотрим чья возьмёт.А то всё блаблабла что с одной что с другой стороны
Англосакс Показати IP 27 Грудня 2021 09:40
В Росії стягують війська до кордонів, бо те ж саме роблять війська НАТО в Румунії та Польщі , ще невідомо хто на кого збирається першим напасти. Ну а Україна , розмінна монета , як завжди. Не всьому треба вірити , що пишуть західні Змі, перше треба подумати, а чому вони це роблять у чому їх вигода. Ще пишуть, що Україну підбурюють зробити якусь провокацію щоб Росія відреагувала, от і почнеться війна яку так ждуть західні країни з Сша
Анонім до Англосакс Показати IP 27 Грудня 2021 13:29
100% треба свєю головою думати.
скептик до Англосакс Показати IP 27 Грудня 2021 18:10
ну так. це ж США окупували придністровя, абхазію, крим, донбас
Англосакс до скептик Показати IP 27 Грудня 2021 19:49
З часу закінчення Другої світової війни і до 2001 року в 153 країнах світу сталося 248 військових конфліктів.При цьому в 201 з них США взяли участь. Таким чином, Вашингтон причетний до майже 80% всіх зіткнень, а це Ірак, В'єтнам, Сірія, атомні бомби на Японію, Лівія, Куба, Югославія і тд.
Дідо Показати IP 27 Грудня 2021 10:29
Тож казали на католицьке Різдво буде вступ? Розвідка знову помилилася?
123 до Дідо Показати IP 27 Грудня 2021 11:20
То кацапи на Різдво вже в Афганістан якось вступили....
Баба до Дідо Показати IP 27 Грудня 2021 11:54
Огірок тобі в гузю, старий алкаш.
Дідо до Баба Показати IP 27 Грудня 2021 16:38
Одразу видно чим баба бавиться по вечорах, а може й зранку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus