USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Зимовий пейзаж Володимира: у музей передали старовинну картину з Британії

24 Травня 2023 07:46
Музейний фонд Володимирського історичного музею поповнила картина – зимовий міський пейзаж міста Володимира, яка була написана понад 100 років тому.

Про це інформує Суспільне.

Як розповів директор музею Володимир Стемковський, мистецький витвір зберігся в хорошій якості.

Тривалий час картина зберігалася в приватній колекції британця Пола Брендона – жителя міста Брістоль. Він звернувся до музею з пропозицією прийняти в дарунок старовинне полотно.

«У листі Пол Брендон зазначив, що в його родині перебуває акварельна робота, де зображена частина міста Володимира. Він обійшов всі інстанції, які дали висновки, що ця картина не становить цінності для Британії і належить Україні», – сказав керівник музею.

Зліва внизу на картині збережений напис латинською «Володимир-Волинський, 1917 рік» з автографом автора.
Зі слів Володимира Стемковського, написав цю картину один із далеких родичів британця, який брав участь в подіях Першої світової війни і, можливо, деякий час перебував на Волині, у Володимирі, де самостійно створив цей пейзаж. Полотно Полу подарувала бабуся. Перш ніж передати картину у музей – британець порадився з рідними.

Картина написана в акварельній техніці, однак невідомо, чи робота повністю завершена, чи є лише ескізом.

Володимир Стемковський говорить: полотно, незважаючи на час, на 95-96 % збережене: «Є окремі пошкодження жучком або цвіллю, але переважно збережена в первісному вигляді. Ця картина унікальна тим, що ця частина міста практично вже не збережена».

Наразі картина поповнила фонд історичного музею, де згодом буде доступна для огляду у виставковій залі.

Довідка

На початку Першої світової війни майже все населення міста Володимира було евакуйоване на схід. Залишилися лише підрозділи Бородинського полку. У 1915 році територію міста зайняли австрійські війська. З 1921 до 1939 року Волинь була в підпорядкуванні Польщі. У цей період місто мало назву «Владзімеж».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus