USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.55 10.70

«Звідки прийшли, то туди хай ідуть»: на Волині сім’ю з 11 дітьми виселяють з хати

4 Вересня 2024 22:12
Роми з Берестечка, які живуть без світла та води, просять про допомогу. За їхніми словами, міськрада дозволила їм оселитися в сусідній хаті, а тепер виселяє. У мерії ж кажуть, що роми облаштувалися там самовільно, а будинок міська влада придбала для іншої людини.

Хатина в центрі Берестечка тріщить по швах. У ній – 11 дітей, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Із самісінького ранку під пильним оком бабусі Галини Демедюк старші діти збираються до школи.

«Дочка хворіє. Скільки війна йде, я ні разу не була за кордоном. Нікуди не їжджу. Я їх сама виховую. Кожного разу їду й прошу звернути на мене увагу. Буває, що в них є настрій, то заходжу. Немає настрою: «Зачини двері з тієї сторони». Отак і живу», – говорить Галина.

Жінка бідкається, що їм відключили світло і тепер виселяють із хати. Будинок не їхній. Роми запевняють, що нібито близько трьох років тому тодішня очільниця міста їм дозволила тут оселитися.

«Це опікунська хата. Вона мені дала типу пожити. Без розмов. Вона мені сказала, що тут ніхто не буде жити. Так Валентина Василівна сказала», – говорить Галина Демедюк.

Без світла роми живуть уже не перший рік.

«Ми встаємо зранку, не можемо собі чаю заварити. Зимою важче, бо, як встаєш, нічого не видно, холодно, – розповідають діти. – Не можна знайти рюкзак, як темно. Не можна лице вмити, бо в крані немає води».

Читати ще: На Волині ромка розписала своїх дев’ятьох дітей на ухилянтів

«Їду в Горохів, кажу, що мені світло відключили, підключіть, будь ласка, я заплачу, бо заборговано. «Ми не підключаємо. Зараз закон такий: якщо немає документів на хату, то нічого не буде. Вам міська рада хату дала, то вони мають право». Вони цю хату купили за 80 тисяч. Кажу: Василівна, допоможіть мені світло підключити, я втомилася, в мене 11 внуків», – говорить Галина Демедюк.

Заступниця міського голови Берестечка Валентина Залевська пояснює: роми зареєстровані в селі Смолява Берестечківської громади, а хату в центрі Берестечка в 2016-му місцева влада за державні кошти купила для дитини, позбавленої батьківського піклування.

«Було виділено кошти в сумі 100 тисяч на придбання соціального житла. Відповідно до чинного законодавства, вона мала там проживати п’ять років і після п’яти років мала право ту хату приватизувати. Наскільки я знаю, то Іванна Сергіївна працює над тим, щоб ту хату приватизувати», – говорить заступниця мера.
Читати ще: На Волині 22-річну маму з трьома дітьми виселяють із закинутого будинку

Чому ж замість тієї, для кого купували хату, в ній стали мешкати роми?

Валентина Василівна розповідає, що ті поселилися туди самовільно: «Поселилися туди нагло. Вона поселялася, а ми її питали: чого ти туди пішла, в тебе є в Смоляві хата, іди й живи там з дітками чи без. «Я там продала, я тут хочу». Ти не можеш тут жити, бо це не твоя власність. Таким чином я прийду до вас у квартиру і скажу: знаєте, мені так подобається у вас, я тут буду жити… Вона обіцяла, що тільки зиму перезимує».

Мовляв, такі обіцянки від ромів у міськраді чули раз за разом.

Журналістам же Галина Демедюк каже, що вони й не проти переїхати з цієї хати в сусідню. Нібито купили її за 25 тисяч гривень. Але знову ж таки жодних документів на підтвердження купівлі немає. І світла в тому будинку теж немає. Просять його підключити.

Як вирішувати проблему?

«Приїде власник, покаже їм документи і їх виселять. А далі? Не знаю. Звідки прийшли, то туди хай ідуть. У нас немає для них місця, в нас немає для них житла. Що, я їх додому візьму? Не будемо ніяк вирішувати! Я не знаю, як вирішувати. Ми в тупику, – коментує міський голова Берестечка Ігор Грудзевич. – Може, вони куплять ту хату в Іванки за 500 доларів чи 10 тисяч гривень? Усяке може бути. Їх звідси не викуриш. Вони вже тут присмокталися».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus