USD 40.60 40.90
  • USD 40.60 40.90
  • EUR 40.75 41.10
  • PLN 10.00 10.25

Зустріч Зеленського та Орбана: підготують договір про двосторонні відносини та відкриють українську школу в Угорщині

2 Липня 2024 14:54
Угорський прем’єр Віктор Орбан, чия держава з 1 липня почала головувати у ЄС, прибув до Києва вранці 2 липня з неоголошеним візитом. Це його перша поїздка в Україну після початку повномасштабної війни РФ.

З президентом України Володимиром Зеленським вони домовилися працювати над угодою, яка зніме двосторонні проблеми. Про це йдеться в заяві лідерів двох країн після зустрічі в Києві, повідомляє кореспондент Європейської правди.

У розмові з журналістами лідери підкреслили, що зустріч стала важливим кроком для розв’язання проблем, накопичених протягом тривалого часу.

«Зміст нашого діалогу з усіх сьогоднішніх питань може стати основою для майбутнього двостороннього документа між нашими державами, який регулюватиме всі наші відносини і буде заснований на дзеркальному підході у відносинах між країнами», – заявив Володимир Зеленський.

Читати ще: В Орбана вимагають визнати усе Закарпаття «традиційно угорським»

Віктор Орбан також вважає, що переговори наблизили дві країни до можливого підписання нової угоди.

«Ми бажаємо налагодити відносини між нашими країнами, ми бажаємо підписати глобальну угоду про співробітництво з Україною, подібну до тих угод, які в нас діють з іншими сусідами Угорщини», – сказав Орбан.

Крім того, він наголосив, що Угорщина готова підтримати модернізацію української економіки, а також має намір допомагати Україні у період свого головування в раді ЄС.

«Бажаю всього найкращого Україні, і під час головування Угорщини ми будемо допомагати вам у всьому, у чому зможемо», – додав глава угорського уряду.

Зеленський та Орбан під час переговорів домовилися також про відкриття першої школи для україномовних дітей на території Угорщини.

Віктор Орбан підтвердив, що українська сторона піднімала це питання і повністю підтримав ініціативу Зеленського. Він, зокрема, наголосив, що із приїздом до Угорщини великої кількості українських біженців з'явилася потреба для їхнього навчання.

«Українці і раніше були в Угорщині, але зараз з'явилася ціла низка додаткових потреб, ми маємо піклуватися про цих людей. Тому я з великою радістю почув ініціативу президента про відкриття української школи в Угорщині», – відзначив Орбан.

Він пояснив, що зараз українські діти в угорських містах, зокрема в Будапешті, вчаться у багатьох різних школах, і ця система працює непогано, але Угорщина розуміє також необхідність створення школи з українською мовою навчання.

«Ми не просто розуміємо цю потребу. Фінансування цієї школи угорська держава візьме на себе. Буде відкрито стільки українських шкіл, скільки знадобиться. Для нас важливо, щоби українці почувалися в Угорщині як удома», – додав Віктор Орбан.

Він не став пов'язувати це рішення із аналогічними очікуваннями від України, але згадав, що розраховує також на розуміння в Україні потреб угорськомовної меншини, що традиційно проживає на Закарпатті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus