USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.74

Золоті солодощі: чому в Україні подорожчав мед і що буде з цінами далі

17 Листопада 2021 09:56
Він подорожчав і став майже золотим: на базарах липовий та акацієвий мед уже продають по 400 гривень за літр. Ціни пасічники підвищили і для гуртовиків. Однак експерти попереджають: навіть купуючи за такою вартістю – потрібно бути уважним, бо ж підсунути можуть будь-що.

Про те, як не стати жертвою обману, – йшлося в сюжеті ТСН.19:30.

Під час формування вартості деякі пасічники врахували, зокрема, що їхній мед – органічний. А ще – зростання витрат на перероблювання.

На звичайний – не органічний – українські пасічники теж вирішили гуртові ціни підвищити. Рівняються при цьому здебільшого на закордонні ринки. Бо майже 90 відсотків нашого меду йде на експорт. Торік, наприклад, продали понад 80 тисяч тонн.

Дехто з пасічників очікує, коли вартість зросте ще. І товар поки що притримує. Найдешевший мед базарі із різнотрав’я і коштує 150 гривень за літр.

Не на камеру продавці кажуть: щоб зібрати гарний врожай, вулики доводилося вивозити в інші області. А це – додаткові кошти на пальне. Тож ціни переписали і вони. Але найближчим часом, запевняють, прайси змінювати кардинально не будуть

А найдорожчий мед – це із липи та акації. І за літр просять 400 гривень. Можна, звісно ж, знайти і дешевше.

Утім деякі недобросовісні продавці намагаються ошукати. І видають розтоплений ріпаковий мед за акацієвий. Останній – до, речі, має слабкий ніжний аромат. Часто – на ятки виставляють ще й незрілий мед. У ньому багато води. Тож може забродити. Щоправда, такий метод визначення якості меду дієвий, якщо температура повітря навколо – у межах плюс двадцяти.

Науковець Ігор Головецький пояснює, що це – наслідки неправильного зберігання. Тож тримати мед – краще у сухому затемненому місці. Тоді він і довше не загусатиме, і зберігатиме корисні властивості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Народна прокуратура Показати IP 17 Листопада 2021 12:56
Чому виросли ціни адекватного пояснення бджолярі не дали. Щось пробекали про ціни на іноземних ринках. Проста спекулятивна українська жадібність і наше ж вітчизняне ціноутворення: долар зростає - зростають і ціни на товар, долар падає - знову ж зростають ціни на товар.
Спостерігач Показати IP 17 Листопада 2021 13:50
Добрі бджолярі. Мабуть послідовники Ющенка

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus