USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.10 41.40
  • PLN 10.46 10.62

«Зобов’язані вижити»: волинські освітяни готуються до надскладного бюджетного року

29 Листопада 2022 19:00
У Волинській обласній раді 29 листопада консультаціями з керівниками закладів професійно-технічної освіти та позашкілля завершилися бюджетні слухання.

Поставитися з прагматичним розумінням до граничних показників своїх кошторисів очільників центрів професійної освіти закликав голова бюджетної комісії Орест Маховський, повідомляє Волиньрада. Він зауважив, що у перспективі ситуацію дещо полегшить освітня субвенція, на параметри якої область очікує найближчим часом.

Водночас він радить не розраховувати на решту державних трансфертів, які традиційно обласний бюджет використовував як фінансове посилення окремих статей видатків, на наступний рік таких дотацій Волинь отримає значно менше.

Аналізуючи ситуацію, начальниця обласного управління освіти і науки Людмила Плахотна зазначила, що галузь професійно-технічної освіти працювала дуже злагоджено, і теперішній рік завершує без боргів. Практично усі заклади прийняли переселенців, активно допомагають силам оборони. При цьому через дистанційну форму навчання у першому півріччі зуміли заощадити на енергоносіях та зарплатні, натомість вклалися в облаштування укриттів, які чи не найкращі в освітянській сфері, придбання генераторів та інші нагальні потреби. Що ж до видатків на утримання професійної освіти у наступному році, то станом на сьогодні, без врахування очікуваної освітньої субвенції, їх забракне на поточні видатки, енергоносії та піврічну виплату стипендій.

Читати ще: Лише 50%: оплата енергоносіїв – головний виклик для медзакладів Волині у 2023 році

Саме нестачею коштів на стипендіальне забезпечення найбільше переймаються керівники центрів професійної освіти. Адже стверджують, що для їхнього контингенту слухачів – це і стимул, і соціальний захист одночасно. А потреба у робітничих кадрах зараз особливо висока.

При цьому зауважують, що цьогоріч було складно виконати регіональне замовлення через запровадження спрощених умов вступу до вишів. Проте, запевняють, забезпечили набір студентів на усі затребувані на ринку праці спеціальності.

Що ж до інших не цілком забезпечених статей видатків, переконують: впораються, аби лиш закінчилася війна.

Для того, щоб заощадити на енергоносіях, у багатьох закладах профтехосвіти вдалися до енергоощадної модернізації. Крім того, освітній процес організували так, щоб канікулярний період припав на найхолодніші місяці.

У більшості центрів ПТО запроваджена змішана форма навчання, обов’язкова очна – для набуття практичних навичок у виробничих майстернях та лабораторіях. Практично кожен заклад має можливість заробляти і власні кошти, надаючи різноманітні послуги, за цей рахунок і намагатимуться фінансувати поточні потреби.

Щоправда, є проблеми, з вирішенням яких керівники просять допомоги з обласного бюджету. Йдеться, зокрема, про реконструкцію тепломереж, ремонт покрівлі, а ще придбання автобуса для Володимирського та Колківського центрів професійної освіти, які у процесі реформування об’єднали кілька колишніх ПТУ у різних населених пунктах.

Подібна проблема і у Старовижівського професійного ліцею: деякі студенти долають більше 10 км на велосипедах, щоб дістатися на навчання, бо через воєнний стан рейсові автобуси скасовано.

Попри те, що на період воєнного стану запроваджено мораторій на капітальні видатки, голова обласної ради Григорій Недопад усе ж радить подавати додаткові бюджетні запити – щоб взятися за них після перемоги. Окрім того, він рекомендує активно працювати над залученням позабюджетних ресурсів, зокрема, відновити зв’язки із закордонними колегами, які з готовністю надаватимуть допомогу.

Немає особливих зауважень до кошторисів на наступний рік в очільників обласних закладів позашкільної освіти. Через війну установи не тільки не припинили діяльність, а й зуміли розширити напрямки позашкільної освіти та гурткової роботи і залучити більше дітей, особливо з сільських територій. В громадах з’явилися своєрідні філії, позаштатні працівники, практикується також виїзна форма роботи і дистанційна.

Керівники розповіли, що упродовж цього року, незважаючи на складнощі, їхні вихованці неодноразово ставали переможцями як міжнародних, так і загальноукраїнських конкурсів, турнірів, змагань та наукових презентацій. Запевняють, у кожній установі є обладнані укриття, потурбувалися і про опалювальний сезон, і про генератори. А ще активно практикують залучення спонсорів, меценатів, беруть участь у міжнародних проєктах та партнерських програмах. І, звісно ж, допомагають фронту.

Перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук подякував керівникам професійно-технічних освітніх установ та закладів позашкілля за самовіддану та ініціативну працю, а окрему вдячність висловив за активне волонтерство та підтримку війська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 30 Листопада 2022 05:29
і керівникам урветься ? поцікавтесь, скільки ними прийнято кумів на роботу і як ті працюють, коли очільники змінювали авто, чи не схудли слащаво-цукрові пики цих рабовласників вчительок ?..на яких фронтах їх діти та чи не рвуться туди самі ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus