USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.40 10.55

Зниження мобілізаційного віку та бронювання від мобілізації: Зеленський зробив заяви

Сьогодні 20:56
Наразі в Україні мобілізація від 18 років не передбачається. Проте партнери хочуть, щоб мобілізаційний вік знизили.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час інтерв’ю в телемарафоні 18 жовтня, передає ТСН.

«Партнери б хотіли, щоб був зменшений мобілізаційний вік. У нас мобілізація від 25 років. Ми поки що не бачимо, для чого вводити ці зміни. Я вважаю, що на сьогодні це небезпечно. Для цього є інструмент. У Міноборони є контракти. І є можливість контрактуватися за своєю волею. Скажімо так, Міністерство оборони повинно пропонувати спеціальні контракти. Тоді людина, якщо вона має бажання, може піти служити за таким контрактом у будь-якому віці», – наголосив він.

За словами Президента, наразі планів про мобілізацію від 18 років немає.

Читати ще: Україна планує мобілізувати 200 тисяч осіб, – ЗМІ

Також Зеленський повідомив, що в Україні наразі не розробили справедливу модель економічного бронювання від мобілізації. Критерієм для цього не може бути професія.

Глава держави наголосив, що економічне бронювання має бути справедливим. Знайти єдине справедливе рішення – це завдання Мінекономіки та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

«Ті моделі, які вони показували мені, вони не зовсім справедливі. Тут складно обирати одну професію, не обирати іншу. Інші мають бути критерії. Критерієм має бути не професія», – додав Зеленський.

Втім, за словами Президента, в Україні вже визначили перелік професій, від яких залежить робота критичної інфраструктури та без яких не може вижити військо. Натомість інші професії – складне питання, нелегко знайти для цього баланс.

«Військові побоюються, що буде недостатньо сил. Бізнес ставиться інакше... Тому мені здається, що тут поки балансу немає – не можна просто шашкою махати», – додав Зеленський.

Крім того, глава держави повідомив, що Україна отримає до кінця 2024 року низку пакетів військової допомоги від США вартістю 500-750 млн доларів.

Читати ще: ППО, боєприпаси і військова техніка: США виділили Україні пакет допомоги на $425 мільйонів

За його словами, такою була домовленість з президентом США Джо Байденом, з яким український лідер спілкувався нещодавно.

«Домовилися, що ми будемо отримувати раз на два-три тижні пакети посилення армії. Деталей не буду говорити. Пакети, я думаю, будуть великі від пів мільярда до 750 млн доларів», – зауважив Президент.

Зеленський додав, що метою цієї допомоги є посилення України у найближчі місяці – жовтні-грудні.

На переконання Президента, є кілька світових держав, які здатні посадити Росію за стіл переговорів та змусити її закінчити війну в Україні з повагою до територіальної цілісності та суверенітету.

«Можна завтра зупинити Росію. Чесно. Китай, Індія, Сполучені Штати, Саудівська Аравія, я думаю, можуть швидко це зробити. Просто сісти (з Путіним, – ред.) і сказати: дивись, яка ситуація – економіки в твоїй державі не буде, у наступні пів року ми повністю зупинимо твою енергетику, весь твій експорт, знизимо ціну на енергоресурси, ми спроможні це зробити», – пояснив Зеленський.

Читати ще: Головні заяви про війну і План перемоги: Зеленський виступив у Раді

За його словами, названі держави мають важелі впливу на Росію і спроможні зупинити її економіку.

«А без економіки вони (росіяни) – нуль. Далі у них залишиться тільки ядерна зброя. І ті країни, які я назвав, точно не дадуть йому (Путіну) її використовувати», – наголосив Президент.

Володимир Зеленський зауважив, що у США є бажання швидко закінчити війну, Індія теж схиляється до такої позиції.

«Чому Китай цього не робить? Я думаю, після того, як у нього економічно заблокований Європейський союз – це для нього ринок. Євросоюз – це глиба порівняно з Росією, там 600 млн людей, які спроможні фінансово більше, ніж ті 140 млн в РФ. Але для цього потрібне бажання ЄС, щоб домовитися з Китаєм. В принципі цю гру можна розписати економічно за один день. Якщо ці гравці дійсно готові на це», – наголосив український лідер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus