USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Зниклий народ. Вчені вперше в історії знайшли зображення древніх тартессців

22 Квітня 2023 00:53
Нові відкриття в Касас-дель-Туруньюело (Casas del Turuñuelo) докорінно змінюють наше уявлення про стародавній народ Тартесс, відомий своїм поєднанням місцевих і фінікійських рис.

Глибоко під землею команда археологів зробила приголомшливе відкриття на місці розкопок Касас-дель-Туруньюело (Casas del Turuñuelo). Вперше було виявлено сліди древнього народу Тартесс, який жив в епоху пізньої бронзи на південному заході Піренейського півострова Іспанії, пише HeritageDaily.

Культура тартессосців була дивовижним поєднанням місцевих палеоіспанських та фінікійських рис. Вони розмовляли нині вимерлою мовою, відомою як тартесська, і володіли мистецтвом металургії та металообробки. Їхні бронзові вироби славилися складним дизайном: від неглибоких жаровень у формі тарілок до витіюватих фібул і ремінних пряжок.

Тартессосці поклонялися богині Астарта, а також чоловічому божеству Ваалу. Вважається, що ці божества завезені через фінікійських торгових партнерів Тартесса.

Нещодавно Вища рада наукових досліджень (CSIC) оголосила про нове відкриття на місці розкопок (Casas del Turuñuelo). У руїнах святилища, яке використовували для ритуального жертвоприношення тварин, вдалося знайти перші людські зображення народу Тартесс. Рельєфи датуються 5 століттям до н. е. і є визначною знахідкою.

На двох рельєфах, схоже, зображені жіночі фігури, які можна інтерпретувати як зображення тартесських богів. Інші три рельєфи є фрагментарними і перебувають в поганому стані, хоча на одному з них побачили зображення тартесського воїна.

За словами дослідників, ця надзвичайна знахідка є глибокою зміною поглядів у розумінні народу Тартесс, який традиційно вважається аніконічною культурою, що представляє божественність через тваринні або рослинні мотиви, або через бетили (священні камені).

Ці чудові відкриття дозволять краще зрозуміти культуру і вірування древнього народу Тартесс, які досі залишалися значною мірою оповиті таємницею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus