USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Зниклі безвісти: мінімум 15 тисяч українців розшукують їхні рідні

22 Квітня 2022 22:47
Щонайменше 15 тисяч українців досі розшукують родичі – це далеко не повне число тих, про кого немає звісток.

Рідні трьох чоловіків, які зникли в селі Колонщина Бучанського району, розшукують їх від дня, коли туди вже заходили російські танки, пише ТСН.

Мозоль Сергій, Семенець Іван, Дутчак Михайло: вони 4 березня в селі Колонщина поїхали на околицю подивитися, наскільки близько до села техніка росіян.

«Вибіг, каже: треба їхати подивитися, бо кажуть, що приїхали ворожі танки», – розповідає про чоловіка дружина.

Відтоді про чоловіків нічого не відомо. Мама Івана не може себе опанувати, маленька донька без кінця гортає татові фото, а його сестра разом з дружинами взялися по крихті відновлювати події тих днів. Чоловіки проїхали Колонщину на межі з селом Вишеград, де був український блокпост.

«Якраз на цьому блокпості останній раз бачили Івана Сергія і Михайла і більше машина назад не повернулася», – каже жінка.

Через чотири дні жінкам повідомили, що знайдена розстріляна машина, в якій були їх чоловіки. В машині пробите лобове скло, є влучання в пасажирські двері. Однак в салоні немає слідів крові, це говорить про те, що хлопці були живі.

Машину розстріляли і сусіди бачили дії росіян потім. «Вони одного тягнули під руки, ми точно бачили живого, він йшов ногами», – розповідає свідок.

Хто це був з трьох чоловіків, жінка впізнати не може, бо було надто далеко. У домі, куди росіяни звозили поранених цивільних з розстріляних авто, які намагалися вирватися з окупації, впізнали фото одного із чоловіків і підтверджують, що він також був тут.

«Саме в цьому будинку бачили Михайла, до нього була дуже прискіплива увага. Він тут пробув недовго і його забрали росіяни в інше приміщення», – розповідає сестра Михайла.

Після того, як росіян вибили з Київщини, тероборона прочісувала ліси і поля. Знаходили вбитих, закопаних людей, але ні серед живих, ні серед мертвих Михайла, Івана та Сергія не знайшли. «Є надія, що вони в полоні», – кажуть рідні.

Жінки переглядають усі відео полонених з російських телеграм-каналів. Серед них побачила хлопця з сусіднього села, якого вивезли в Росію.

Також Наталя спілкувалася з жінкою, яку вивезли до Білорусі. Її поранили недалеко від місця, де розстріляли машину Михайла Дутчака, і майже в той самий час. «Окупанти пораненим пропонували виїхати до Білорусі, одну з поранених було вивезено, це точно відомо. Шукаємо наших чоловіків у полоні», – кажуть жінки.

Дані про полонених збирає національне інформаційне бюро для пошуку людей: номер 1648. Такі дзвінки також надходять на гарячу лінію уповноваженої з прав людини: 0800-50-17-20.

Людмила Денісова переконує, що вже зафіксована інформація про 15 тисяч українців, яких шукають родичі в Україні.

«До нас звернулися про 13 тисяч цивільних щодо пошуку і 2 тисяч військових», – зазначає вона.

Скільки цих людей в полоні, скільки загинули, або незаконно депортувані – нині немає навіть приблизної інформації. Однак формується загальний список зниклих безвісти.

Тим часом міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук повідомила, що вчора вдалося обміняти 19 людей: 10 військових і 9 цивільних. Це був вже шостий обмін. З початку повномасштабної війни вдалося повернули 247 українців, серед них військові і цивільні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus