USD 41.15 41.47
  • USD 41.15 41.47
  • EUR 41.40 41.65
  • PLN 10.50 10.60

Знайшли глибоко в землі: у Луцьку представили агітаційні трафарети воїнів УПА. Фото

Сьогодні 14:46
У Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки відкрили виставку трафаретів, створених за часів УПА. Захід відбувся у 82-у річницю створення Української повстанської армії, бо саме 14 жовтня 1942 року на теренах історичної Волині зародилося це військово-політичне формування.

Агітаційні та певною мірою пропагандистські бляшані трафарети повстанців у стінах музею військової техніки презентували спільно з Берестечківським народним історичним музеєм. Їх знайшли влітку цьогоріч у селі Ощів Горохівської громади в кількості 29 штук.

Таблички є двомовними, тобто частина написані українською, частина – російською мовами. На них – послання, вказівки і звернення повстанців, які боролися проти окупаційної радянської влади.

Читати ще: Шматки російських ракет, БТР, форма Залужного: залишки війни у Луцьку. Фоторепортаж
«Трафарети, як ми вважаємо, використовувалися УПА приблизно у 1943–1944 роках. Знайдені вони випадково під час будівельних робіт на глибині 1,5 метра. На щастя, люди цінні експонати не викинули й не здали на металобрухт, а зв’язалися з директором Берестечківського музею, який частково їх реконструював. Уперше їх представили в місті Берестечку, а зараз – у Луцьку», – поінформував представник Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки Василь Ткачук.
Директор Берестечківського музею Олег Дергай зазначив, що трафарети покриті саморобною фарбою та оброблені таніном для кращого збереження. За його словами, не всі зосталися в хорошому стані, але на них досі читаються написи.

«У цих трафаретів є трагічна історія, бо через них у селі Ощів, ймовірно, була вбита людина – Новосад Олександра Талімонівна. Вона була зв’язковою УПА, але для прикриття в селі займала посаду секретаря комсомольської організації. Трафарети зберігалися в ней на обійсті. Коли її вбили, то брат замотав їх у мішковину та закопав глибоко на 1,5 метра. А сім’я виїхала в Горохів, щоб не вибили всіх», – розповів Олег Дергай.
Читати ще: У музей військової техніки передали речі екскомандувача Повітряних сил, лучанина Миколи Олещука. Фото

Голова ГО «Братство ветеранів ОУН і УПА» Богдан Вівчарик зазначив, що повстанці боролися за незалежну українську державу і проти свавілля радянської влади, яка переслідувала мирних людей.

«Сьогодні ми відзначаємо день УПА – найгероїчнішої армії світу без держави. Вони воювали за те, щоб ми були вільними. Ідейно ці люди перемогли, хоча їх усіх знищували», – наголосив Богдан Вівчарик.
Як додав, на відкритті також присутній 85-річний Василь Кушнір – попередній голова Братства.

«Коли створили УПА, то Василю Григоровичу було три роки, а вже в семирічному віці він допомагав повстанцям тим, що пас гусей. Ідея ось у чому: якщо треба було повстанцям зайти в хату, то батько Василя Григоровича наказував йому пасти птицю подалі від лісу, а якщо ж не можна було прийти, то пас під лісом», – поділився Богдан Вівчарик.
До слова, на показ виставили 24 таблички, адже п’ять ще перебувають на реставрації. Виставка трафаретів часів УПА діятиме в музеї військової техніки впродовж жовтня.

Читати ще: «Повстанці жили за сім кілометрів від нас», – волинянка про історію села на Ковельщині

Довідка

Українська повстанська армія (УПА), заснована на 14 жовтня 1942 року, діяла до вересня 1949-го, після чого реорганізована в збройне підпілля, що тривало до середини 1950-х. Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч людей. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад пів мільйона осіб.

Своїм головним завданням УПА декларувала створення національної української армії для відновлення незалежної Української держави й підготовку повстання після того, як комуністичний СРСР і нацистська Німеччина виснажать одне одного в кровопролитній війні. УПА виступала за створення самостійної соборної Української держави, яка мала включати в себе всі етнічні українські землі.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus