USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.30 10.60

Змінює уявлення: астрономи відкрили раніше невідому галактику

9 Лютого 2024 00:12
Команда астрономів відкрила нову карликову галактику. Вони побачили її на знімках космічного телескопа Джеймса Вебба.

Як повідомляє Phys.org, це відкриття не було головною метою їхніх спостережень, пише Українська правда. Життя.

Науковий співробітник Університету штату Арізона Тім Карлтон опублікував у науковому журналі Astrophysical Journal Letters дослідження, під час якого команда вчених розглядала скупчення галактик у рамках проекту JWST Prime Extragalactic Areas for Reionization and Lensing Science (PEARLS).

Нововиявлену карликову галактику, яку назвали PEARLSDG, випадково помітили на деяких знімках телескопа. Її побачили у тій космічній зоні, де науковці не очікували щось виявити.

А все через те, що PEARLSDG не має звичних ознак для карликових галактик. Вона не взаємодіє із сусідньою галактикою і не утворює нових зірок. Дослідники кажуть, що це цікавий випадок ізольованої галактики, що перебуває у стані спокою.

«Такі типи ізольованих карликових галактик ми раніше не зустрічали, за винятком небагатьох випадків. Той факт, що ми бачимо цей об’єкт, допомагає нам вдосконалити наші теорії про те, як вони формуються», – сказав Карлтон.

Читати ще: NASA створить тривимірну карту нашої галактики

Дослідник каже, що «карликові галактики, які існують самі по собі, утворюють нові зірки». Однак це не про PEARLSDG: вона не утворює їх і не взаємодіє з іншими галактиками.

Нещодавні спостереження за карликовими галактиками виявили велику кількість «ультрадифузних галактик» (тип галактик, які мають слабку поверхневу яскравість і розмиті краї), недосяжних для попередніх великих спектроскопічних досліджень. Ця знахідка свідчить про те, що розуміння кількості карликових галактик може бути неповним.

Ще однією несподіванкою стало те, що окремі зорі галактики можна було побачити на знімках. Ступінь їхньої яскравості дозволив астрономам виміряти відстань до неї – 98 мільйонів світлових років.

Карликові галактики – найпоширеніші у Всесвіті. Характеризуються низькою яскравістю і мають менше 100 мільйонів зірок, тоді як Чумацький Шлях, наприклад, налічує їх майже 200 мільярдів. Вони формуються завдяки взаємодії темної матерії і газів, що містять важкі елементи («метали» за астрономічною термінологією).

Це відкриття змінює уявлення астрономів про те, як формуються та еволюціонують галактики. Воно вказує на можливість того, що багато з них перебувають у стані спокою і чекають на своє відкриття. А JWST має інструменти, щоб це зробити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus