USD 41.46 41.80
  • USD 41.46 41.80
  • EUR 41.50 41.70
  • PLN 10.60 10.80

ЗМІ заявили, що до захоплення Кабула причетний звільнений Обамою терорист

21 Серпня 2021 20:07
Одним із лідерів руху «Талібан», який захопив Афганістан, став Хайрулла Хайрхва – терорист, звільнений колишнім президентом США Бараком Обамою. Він перебував у в’язниці Гуантанамо і був випущений у 2014 році в обмін на екссержанта армії США.

Як пише Обозреватель з посиланням на The New York Post, Хайрхву заарештували після терактів 11 вересня. Тоді посадові особи Пентагону звинуватили на той час міністра внутрішніх справ талібів в Афганістані в тому, що він є близьким соратником Усами бен Ладена, і вважали його занадто небезпечним, щоб випускати.

Відзначається, що в 2014 році США звільнили п’ятьох лідерів Талібану, включно з Хайрхвою, відомих як «П’ятірка талібів», в обмін на звільнення рухом американського сержанта Боу Бергдала, який був схоплений після того, як покинув свій пост в Афганістані. «П’ятірка талібів» є єдиними «назавжди ув’язненими» Гуантанамо, які були звільнені без схвалення комісії з умовно-дострокового звільнення.

Однак пізніше Бергдал визнав себе винним у дезертирстві і негідній поведінці перед противником у 2017 році і був названий колишнім президентом Дональдом Трампом «брудним гнилим зрадником», зазначає Fox News.

Зі свого боку Хайрхва наразі описується ЗМІ як «натхненник зміни режиму», і бойовики «Талібану» заявили, що планують перекинути своїх лідерів з Катару до Афганістану після захоплення Кабула – причому один із бойовиків навіть стверджував, що він також провів вісім років у затоці Гуантанамо, пише газета.

Видання Fox News відправило запит в офіс Барака Обами щодо коментарів з приводу звільнення Хайрхви і повідомлення про те, що колишній в’язень допоміг організувати захоплення, однак відповіді поки не отримало.

«Талібан» захопив Кабул 15 серпня. Напередодні бойовикам вдалося захопити ключові міста на підходах до Кабулу – Джелалабад і Мазарі-Шаріф. Під контролем терористів опинилися всі прикордонні переходи. Після переговорів із талібами влада погодилася здати їм місто, ісламісти взяли під контроль весь Афганістан.

Читати ще: Тисячі людей штурмують аеропорт Кабула. ЗМІ показали, як люди падають з переповнених літаків

Також повідомляли, що таліби почали шукати афганців, які співпрацювали з силами НАТО і попередньою владою. Вони проводять рейди і погрожують рідним розшукуваних, хоча запевняли, що не мають наміру нікому мстити.

Також бойовики «Талібану» разом з Афганістаном отримали і всю зброю та техніку, залишену після втечі урядовими силами. Вони стали розпоряджатися тисячами одиниць американського озброєння, зокрема й авіацією – все це свого часу США поставляли в Афганістан.

Як повідомляли, у списку країн, що погодилися прийняти біженців з Афганістану, є Україні. Також невдовзі транзитною зоною для біженців стануть Данія, Німеччина, Італія, Казахстан, Кувейт, Катар, Таджикистан, Туреччина, ОАЕ, Велика Британія, Узбекистан, Албанія, Канада, Колумбія, Коста-Ріка, Чилі, Косово, Північна Македонія, Мексика, Польща, Руанда тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus