USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.35 10.53

ЗМІ стали відомі деталі таємних переговорів України та РФ щодо «Азовсталі»

10 Березня 2023 11:21
У той час як російський президент Володимир Путін публічно наказував продовжувати атакувати маріупольський завод «Азовсталь», кілька його генералів готувалися до секретних переговорів з одним із українських депутатів про припинення облоги підприємства.

Видання CNN розкрило подробиці того, як була укладена домовленість щодо «Азовсталі» і хто брав участь у цих переговорах, передає УНІАН.

Депутат Верховної Ради з Донецької області Олександр Ковальов сказав виданню, що він виступав посередником на ранніх етапах переговорів. Російську сторону представляли два високопоставлених генерали військової розвідки (ГРУ) – Володимир Алексєєв, заступник командувача ГРУ, і Олександр Зорін. Обидва вони родом з України.

Як зазначило видання, на Алексєєва були накладені санкції США через його втручання у вибори в цій країні, а у Великобританії – за причетність до отруєння російського ексрозвідника Сергія Скрипаля.

А Зорін був посланником Путіна в Сирії на переговорах між режимом Башара Асада і опозиційними та повстанськими силами країни.

Видання навело дані про те, як Ковальов почав ініціювати переговори по «Азовсталі». Це відбулося в той час, коли ситуація на заводі вже стала критичною. Він зв’язався з експрацівником української розвідки Валентином Крижановським, що втік у РФ в 2014 році. Після цього депутат повідомив про свої плани в офіс Кирила Буданова, голови військової розвідки України. І хоча Буданов сумнівався в його шансах, Ковальов все ж отримав від нього дозвіл.

Вперше на переговори до Маріуполя Ковальов поїхав 25 квітня 2022 року.

«Ми були в повністю зруйнованому місті. Місто, яке практично стерте з лиця землі. Ми були в самому центрі війни», – прокоментував Ковальов, додавши, що навіть для того, щоб дістатися до заводу, потрібно було ввести перемир’я.

Він зазначив, що цивільні були в пріоритеті. Ковальов зазначив, що допоміг переконати «іншу сторону в тому, що порятунок, першою чергою, дітей, жінок і поранених, буде актом розсудливості, актом гуманізму».

Так, на початку травня ООН і Міжнародний Комітет Червоного Хреста евакуювали сотні мирних людей з «Азовсталі» та інших районів міста під час серії операцій. А 7 травня віце-прем’єр України Ірина Верщук заявила, що «всіх жінок, дітей і людей старшого віку» вивезли з заводу.

Але українські солдати там залишилися, і росіяни знову почали завдавати ударів по заводу.

Ковальов повернувся до Маріуполя 9 травня. За його словами, цього разу переговори з обох сторін активізувалися. Він зазначив, що не здивувався, коли цього разу за столом переговорів побачив генералів Алексєєва і Зоріна.

«Цей процес вважався спецоперацією», – сказав Ковалов, додавши, що переговори потребували особливої акуратності. За словами Ковальова, Алексєєв постійно робив перерви в переговорах 9 травня, щоб зателефонувати в Москву. У нього був «прямий супутниковий зв’язок» з міноборони РФ.

Як прокоментував глава розслідувальної групи Bellingcat Христо Грозєв, присутність Алексєєва мала сенс. «Алексєєв – українець за походженням, військовий ГРУ. Йому повністю довірено все, що стосується війни», – сказав він виданню.

«Алексєєв займає дуже високе положення у військовому ланцюжку, – сказав Грозєв. – Я думаю, що він може підкорятися безпосередньо Патрушеву», голові радбезу РФ, а Патрушев, своєю чергою, підпорядковується безпосередньо Путіну.

У міру просування переговорів був організований третій візит до Маріуполя, і, як зазначило видання, відбулася одна з найбільш примітних сцен війни – зустріч між російськими генералами, які керували кривавою війною, і українськими офіцерами, яких Кремль вважав «неонацистами».

«Це ті моменти, про які ми турбувалися», – сказав Ковальов. «Момент довіри. Коли ми зробили все, щоб дві сторони зійшлися, подивилися один одному в очі, російська сторона пообіцяла, що для наших солдатів буде цивілізований вихід», – уточнив депутат.

Він зазначив, що коли почалися серйозні переговори, умови були простими: українські військові припинять бойові дії, віддадуть завод і будуть взяті під варту Росією.

«Тут були умови взаємного припинення вогню, цивілізованої здачі «Азовсталі», цивілізовані умови для наших військовополонених і обмін», – сказав він.

За словами Ковальова, домовленість була виконана без затримок. Пізніше того ж дня найбільш важко поранених винесли з заводу на ношах. Увечері того ж дня заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що почалася евакуація українських військовослужбовців з «Азовсталі». За її даними, 53 поранених солдати були доставлені в російський госпіталь, а 200 – в слідчий ізолятор в окупованій Оленівці.

Ковальов спостерігав за виходом українських військових із заводу. За його словами бачити їх у такому стані було вкрай важко, але це також підкреслило необхідність домовленості. «Вони потребували допомоги, і ми зробили все, щоб ця допомога дійшла до них. Побачивши, як вони покидали «Азовсталь», я зрозумів, що наші зусилля не були даремними», – прокоментував він.

Далі Ковальов розповів, що зміг отримати доступ до українських військових 18 травня в Оленівці. Там він бачив умови їхнього життя і лікарів, які надавали їм допомогу. Це був останній раз, коли він їх бачив. А через два місяці 29 липня загадковий вибух у в’язниці в Оленівці забрав життя понад 50 військовополонених, в тому числі і з «Азовсталі».

Сьогодні близько 2 тис. військових з «Азовсталі» залишаються у в’язницях в «ДНР», але, за словами Ковалова, більшість з них все ж перебуває в РФ. Він сказав, що все ще працює над тим, щоб повернути їх додому, можливо, за допомогою одного з обмінів ув’язнених.

«Вони потребують допомоги, вони просять її через своїх родичів. Ми плануємо і робимо все, щоб дістатися до них», – підкреслив він.

Хоча Ковальов сказав, що він швидко передав більшу частину переговорів щодо «Азовсталі» представникам української розвідки, там все ж визнали його зусилля.

Депутат, ризикуючи «поставити під загрозу власне життя і здоров’я, був єдиним, хто супроводжував захисників Маріуполя і «Азовсталі» до місць їхнього утримання... що саме по собі є великим подвигом», – сказав начальник військової розвідки Буданов.

16 травня Генштаб ЗСУ повідомив, що захисники «Азовсталі» виконали поставлене бойове завдання. Після опівночі 17 травня розпочалася операція з порятунку заблокованих на території заводу українських військових.

Читати ще: Звільнення з полону захисників «Азовсталі»: перша реакція родичів

Потім ЗМІ повідомили, що з «Азовсталі» було евакуйовано загалом близько 1,7 тисячі військових.

За умовами обміну командир «Азова» Денис Прокопенко, заступник командира «Азова» Святослав Паламар, старший офіцер «Азова» Олег Хоменко, командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський і командир 12-ї бригади Нацгвардії Денис Шлега переправлені до Туреччини і залишатимуться там до кінця війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 10 Березня 2023 11:52
гарна історія прикриття. в деталях дещо пройоб, але загалом виглядає правдоподібно. хто є бенефіціаром цієї дези теж розкажуть в змі?
Лучанин Показати IP 10 Березня 2023 12:12
Який "молодець" Ковальов! Та от достовірність і джерело досить сумнівні.
! Показати IP 10 Березня 2023 12:39
Це тільки вершечок айсберга. а скільки ще існувало переговорів та домовленостей??? чи хтось дізнається хоч колись?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus