USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.30 10.50

З'явилася карта забруднення Європи ядерними вибухами

20 Липня 2020 21:45
Опублікували детальну карту концентрацій радіонуклідів (цезію-137 і плутонію) у ґрунті центральної Європи.

Відповідну карту оприлюднив журнал Scientific Reports у понеділок, 20 липня, повідомляє Корреспондент.

Перераховані елементи забруднили поверхневий шар грунту в другій половині XX століття після аварійних витоків на виробництвах, а також внаслідок атмосферних ядерних вибухів.

Відзначається, що до 1963 року, коли був підписаний Московський договір, США, СРСР, Франція, Велика Британія і Китай провели сотні атмосферних випробувань атомних і термоядерних бомб, які вплинули на глобальні екологічні процеси на планеті.

За словами авторів карти, вони з’ясували, як розпізнати, звідки і в результаті чого ті чи інші ізотопи з’явилися в грунті: у них є «розпізнавальні риси».

У той же час близько половини ізотопів у ґрунті Європи – це результат аварії на ЧАЕС, інші – від ядерних тестів у середині ХХ століття. В Альпах, на півдні Франції і в горах Баварії було багато «чорнобильських» радіонуклідів, а на півдні Італії і на півночі Франції – немає.

Нарешті, автори карти заявляють, що радіонукліди від вибухів бомб (переважно, плутоній-239 і плутоній-240) розносило на більшу частину Землі разом з опадами, тоді як небезпечні витоки з АЕС і підприємств розліталися відносно недалеко через невелику висоту викидів, і радіоактивні дощі з ними випадали нерівномірно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus