USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Жінка перетнула Антарктиду на лижах за 31,5 дня

2 Січня 2024 00:40
Медична офіцерка британської армії каже, що вона стала найшвидшою жінкою, яка перетнула Антарктиду на лижах наодинці, раніше побивши два інші світові рекорди Гіннеса з антарктичного трекінгу.

Про це пише ТСН з посиланням на The Guardian.

Гарпріт Чанді стверджує, що встановила свій третій світовий рекорд, подолавши 1130 км антарктичним льодом за 31 день, 13 годин та 19 хвилин.

Вона випередила попередню рекордсменку, канадійку Керолайн Коте, на один день, 14 годин і 34 хвилини. Книга рекордів Гіннеса муситиме перевірити цю заяву, що може тривати кілька місяців.

Чанді з Дербі сказала: «Я втомилася, але така рада, що зробила це. Антарктида – дивовижне місце, і перебувати тут є абсолютним привілеєм. Це не те місце, яке може завоювати будь-яка людина, це місце, до якого ви ставитеся з повагою і сподіваєтеся, що воно дозволить вам безпечно пройти».

Читати ще: Не лише пінгвінята: полярники показали новонароджених пташенят

Чанді залишила затоку Геркулес на шельфовому льодовику Ронне 26 листопада і прибула на південний полюс о 2:24 ранку за Гринвічем 28 грудня.

Вона увійшла в історію, ставши першою кольоровою жінкою, яка здійснила подорож Антарктикою наодинці й без підтримки до Південного полюса 2021 року. Наступного року вона побила два світові рекорди, зокрема завершила найдовшу одиночну лижну експедицію без підтримки і в один бік.
Чанді сказала, що її попередня поїздка була найважчою з того, що вона коли-небудь робила, і спочатку жінка не вірила, що цього року повернеться до Антарктики.

«Під час попередньої поїздки я схудла на 20 кг, отримала кілька травм і в лютому перенесла операцію, – сказала вона. – Мені знадобився деякий час, щоб відновитися, саме тоді я зрозуміла, наскільки мені погано, і лише влітку стала почуватися краще».

Читати ще: Лучанам розповіли про унікальну подорож автостопом в Антарктиду

Чанді сказала, що каталася на гірських лижах лише один раз, і це було жахливо, та провела тиждень, тренуючись із дослідником у Норвегії, перш ніж вирушити у нову подорож.

У середньому вона каталася на лижах 12-13 годин на день і тягла сани завважки 75 кг, у яких було все необхідне для виживання.

Читати ще: Біля станції «Академік Вернадський» з’явилися перші цього року пінгвінята

«Це, безперечно, не був спринт, але мені доводилося постійно зважувати свої зусилля і те, як довго я кататимуся на лижах щодня, – сказала вона. – Якщо це буде занадто довго чи надто швидко, я згорю. Якщо надто повільно або закінчити зарано, пропущу запис. Я просто зосередилася на тому, що можу контролювати. Я не могла контролювати умови: пекуче сонце, білу імлу, температуру мінус 30 градусів, але я можу контролювати, як долаю все. Просто продовжувала робити це крок за кроком».

Для того щоб встановити рекорд, Чанді зробила перерву в кар'єрі. Вона була військовою медикинею і працювала фізіотерапевткою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus