USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

«Землю ж треба чимось обробляти»: умілець з Волині проєктує та майструє сільгосптехніку

16 Червня 2024 16:17
Михайло Шитлюк із села Велика Глуша Камінь-Каширського району отримав у спадок від батька ремісничі премудрості, а любов до читання книг перейняв від матері. Завдяки мудрій голові та непересічній метикуватості майстер черпає з технічних довідників необхідну інформацію, затим впроваджує здобуті знання на практиці.

Про це пише газета Полісся.

Серед його виробів переважають сільгоспагрегати, зокрема культиватор, причіпний плуг та ральця до трактора, унікальний навісний підгортач картоплі, пристрої для боронування ґрунту, багатофункціональна сапа, що їде на колесі від велосипеда і при цьому розпушує чи розорює землю. Але це не все, чим славиться шанований у селі господар. Колись він за три місяці спроєктував та виготовив навіть справжній трактор.

Свого часу за створення саморобної техніки на виставці сільських умільців Михайло Іванович здобув перше місце та в результаті із небувалим успіхом продав агрегат.
Читати ще: «Найкапризніша – волинська ліра»: лучанин у гаражі виготовляє музичні інструменти

«Бажання та цікавість до виготовлення сільськогосподарських пристроїв переросли в потребу, бо землю треба чимось обробляти, – розмірковує здібний майстер. – У молодості за тисячі кілометрів від дому жив із сім’єю, працював у Сибіру та Казахстані. Згодом доля повернула нас у рідне село. Тут трудився в енергетичній сфері. Батько утримував коня, тож я самотужки майстрував знаряддя для обробки ґрунту. Однак, якби YouTube існував раніше, то, послуговуючись відеороликами умільців, я міг би досконало складати все це обладнання ще тоді. Натомість брав у сусіда заводський прилад, розбирав його на дрібні детальки, малював викрійку на картоні й аналогічний створював собі».
Кози, свині, кролі і нутрії – це ще одна сфера, де проявляє господарські здібності пан Михайло. Охочий він до споживання молочної продукції, тож для її переробки сконструював черговий винахід – електричну маслобійку з двигуном та іншими комплектувальними від старої пральної машини. Серед побутових приладів, що їх власноруч створив талановитий майстер, є простий та надійний у роботі горіхокол. Механізм працює за принципом ручного важеля і допомагає розколоти горіх, не докладаючи особливих зусиль, та залишає зерня максимально цілим.

Читати ще: За день може проїжджати понад 50 км: лучанин без ніг змайстрував інвалідний візок

Чи не у кожному закутку надвірних споруд Михайла Шитлюка особливою енергетикою дихають його роботи: причіп, циркулярка, двигун для машини. Неабиякі вміння і творчість чоловік проявив у створенні токарного станка по металу, але користуватися ним, зізнається, буде довгими зимовими вечорами.
А що найбільше приносить моральний бонус і натхнення майстрові, то це щира похвала та непідробне захоплення його талантом дружини Ніни Іванівни.

«Зварювальник, токар і по дереву майстер, – дає характеристику хазяйновитому чоловікові пані Ніна. – Від початку війни ми волонтеримо, допомагаємо нашим захисникам: виготовляємо кікімори, плетемо маскувальні сітки. А щоб полегшити процес, Михайло вигадав унікальний механізм – ручний станок для намотування та нарізання ниток – це його запатентована модель. Перший винахід використовуємо самі, а інший передали волонтеркам із Гірки Полонки».
Читати ще: Вчитель з Волині розробив пристрій для швидкого нарізання стрічок на маскувальні сітки

Дбайливий селянин не обмежується тим, що вже зробив. Загорівся Михайло Іванович бажанням виготовити саджалку до трактора, бо має для цього половину матеріалу. Наступного року із гори залізяччя, що вже лежить у майстерні, та підручних засобів він має намір реалізувати свій задум.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus