USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

Землю накриє подвійний метеоритний дощ: коли та як дивитися

25 Липня 2024 23:46
В останні дні липня 2024 року орбіта Землі перетинатиметься з орбітою двох комет. Завдяки цьому на небі неозброєним оком можна буде побачити дивовижне явище – подвійний метеоритний дощ.

З 29 до 31 липня досягнуть піку два метеорні потоки: Альфа-Каприкорніди і Південні Дельта-Акваріди. Небо засяє яскравими космічними вогнями, пише Obozrevatel з посиланням на LiveScience.

За словами науковців, метеорні дощі виникають, коли орбіта Землі перетинає шлях комети. Скелясті уламки, залишені кометою, згорають, коли вона входить в атмосферу Землі. Під час подвійних метеорних дощів цього місяця Земля перетне орбіту комети 96P/Machholz, яка спричиняє Південні Дельта-Акваріди. ЇЇ пік настане 29-30 липня. А також наша планета пересіче орбіту комети 169P/NEAT, яка породжує Альфа-Каприкорніди. Свого піку це явище досягне 30-31 липня.

Планетарний астроном з обсерваторії Лоуелл в Арізоні Ніколас Московіц наголосив, що подвійні метеоритні дощі – це «просто красивий збіг». Адже вони обидва досягнуть максимуму протягом 24 годин один від одного.

Читати ще: Астероїд «Убивця планет» пролетить максимально близько до Землі

За словами астронома, такі збіги трапляються. Адже протягом року відбувається понад 900 метеорних дощів. Це означає, що в середньому за ніч відбувається від двох до трьох метеорних дощів.

Проте варто зазначити, що не всі вони є великими метеорними потоками, як Персеїди або Гемініди, під час яких понад 100 метеорів спалахують на небі щогодини. За словами Московіца, більшість метеорних дощів незначні, і астрономи лише починають систематично вивчати та вимірювати їх завдяки нещодавно розробленим передовим інструментам.

Південні Дельта-Акваріїди випускають від 20 до 25 метеорів на годину. Проте це не будуть яскраві спалахи.

«Вам справді потрібно потрапити в темне місце, подалі від ліхтарів, транспорту та мобільних телефонів, щоб дозволити своїм очам звикнути до темряви. Тоді у вас буде шанс побачити деякі з тих слабких об’єктів», – сказав Московіц.

Альфа-Каприкорніди не такі насичені, але більш видовищні.

«Вони потішать яскравими вогненними кулями з більшими шматками метеоритів, які влітають і згоряють, стаючи яскравішими», – зазначив астроном.

Читати ще: Вчені заявили, що Місяць віддаляється від Землі: як зміниться тривалість доби

Подвійний метеоритний дощ найкраще буде видно в Південній півкулі, де видима точка спалахів буде майже над головою. Люди в Північній півкулі зможуть побачити метеоритний дощ на південному горизонті.

«Майже всі метеоритні дощі досягають піку між другою і четвертою годинами. Тож якщо ви хочете зловити будь-який із них, ваші найкращі шанси побачити метеори полягають у тому, щоб дістатися до темного місця й зробити це після півночі», – порадив астроном.

Оскільки Московіц очолює мережу камер спостережень за метеорами в обсерваторії Лоуелл для спостереження за метеорами всього неба (LO-CAMS), він наголошує, що прогнозування цих яскравих дощів має значні наслідки для безпеки космічних кораблів і людей, які подорожують у космосі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus