USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.00 41.45
  • PLN 10.35 10.53

Зеленський подав у Раду законопроєкт про ратифікацію Римського статуту МКС. Що це означає

Сьогодні 21:53
Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт №0285 про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Про це пише Бабель.

Україна має зобов’язання щодо ратифікації Римського статуту в Угоді про Асоціацію з ЄС (про це йдеться у статті 8). Крім того, це одна з вимог вступу України до ЄС.

Заступниця голови Офісу президента з юридичних питань Ірина Мудра пояснила, що завдяки залученню України до МКС вдасться притягувати до відповідальності за злочини, які вчинили російські громадяни на території України.

Читати ще: Україна починає переговори про вступ до ЄС

Ратифікацією Римського статуту Україна отримає тільки вигоди, адже держава стане повноцінною учасницею МКС. Це, зокрема, спростить доступ українцям до спеціального Цільового фонду МКС для потерпілих, що підвищить шанси отримання компенсацій для постраждалих від російських злочинів.

Також це дозволить захистити українських військових. Ратифікація Римського статуту не означає, що з’явиться ризик притягнення українських військових та інших громадян до відповідальності, бо МКС уже може це робити – Україна визнала його юрисдикцію 21 листопада 2013 року.

Читати ще: Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

Найважливішим є те, що Україна ратифікує Римський статут із окремою заявою, згідно з якою протягом семи років після набуття чинності МКС не матиме юрисдикції за статтею 8 про воєнні злочини стосовно громадян України.

Окремий законопроєкт № 11484 пропонує привести положення Кримінального кодексу України у відповідність до норм Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Читати ще: Закони і звичаї війни. Звідки вони беруться і про що в них йдеться

У пояснювальній картці до законопроєкту зазначили, що зараз положення ККУ не передбачають кримінальної відповідальності за злочини проти людяності та за воєнні злочини. Це пояснюється тим, що від моменту ухвалення Кримінального кодексу його положення системно не узгоджували із сучасним міжнародним правом.

Тобто відповідність українського законодавства до Римського статуту сприятиме його оновленню.

У ньому, зокрема, пропонують криміналізувати злочини проти людяності. Також пропонують ввести командну відповідальність – це означає, що командири несуть відповідальність за воєнні злочини підлеглих, навіть якщо вони не скоювали їх особисто, але знали про них та ігнорували.

Читати ще: Ордер на арешт Путіна видали довічно, – головний прокурор МКС

Крім того, проєкт передбачає збільшення строків покарання за злочин агресії до довічного позбавлення волі.

Україна підписала Римський статут ще 20 січня 2000 року, але так і не ратифікувала його, хоча після угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році ратифікація цього документа є одним із прямих міжнародних зобов’язань України.

Римський статут регламентує роботу Міжнародного кримінального суду, який має юрисдикцію переслідувати осіб, відповідальних за найбільш серйозні злочини згідно з міжнародним правом: геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії. На сьогодні учасницями статуту МКС є 123 країни.

З проханням ратифікувати статут до України раніше зверталися представники академічної спільноти, правозахисники, Коаліція за Міжнародний кримінальний суд, Моніторингова місія ООН з прав людини, Європейський Союз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus