USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.56 10.67

Зеленський підписав закон, що регулюватиме виноградарство та виноробство

7 Жовтня 2024 23:09
Президент України Володимир Зеленський підписав євроінтеграційний закон № 3928-IX «Про виноград, вино та продукти виноградарства».

Про це повідомили у Комітеті Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, передає «Інтерфакс-Україна».

Згідно з повідомленням, закон ухвалено для приведення у відповідність норм галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства, а також імплементації положень регламентів Європейського Союзу щодо ведення виноградарства та виноробства, енологічних практик, виробництва ароматизованих винних продуктів, використання та захисту географічних зазначень вин, ароматизованих винних продуктів, забезпечення контролю в цій галузі.

Документ передбачає запровадження в Україні вимог для виробництва та обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів з географічними зазначеннями, що аналогічні сучасним правилам у країнах ЄС.

Читати ще: У Луцькому районі родина вирощує 30 сортів винограду та 100 сортів хризантем

Крім того, закон передбачає визначення механізму захисту на території України географічних зазначень, запровадження нових термінів і визначень відповідно до категорій європейського законодавства, імплементацію правила щодо маркування та представлення виноробної продукції.

Документ встановлює принципи проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту, визначає контролюючі установи та їхні повноваження, конкретизує санкції за порушення встановлених законом вимог.

В Україні буде створено єдину державну інформаційну систему «Виноградарсько-виноробний реєстр» і передбачено можливість державної підтримки виноградарства та виноробства.

Читати ще: Ягоди, чай і червоне вино: як ці продукти можуть вплинути на ризик розвитку деменції

Очікується, що закон допоможе забезпечити громадян виробленою за міжнародними правилами високоякісною продукцією з особливими властивостями, що обумовлені природними умовами території походження. У сільській місцевості буде створено нові робочі місця та сприятливі умови розвитку суб’єктів господарювання всіх форм власності.

Закон набуде чинності 1 січня 2026 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus