USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Здатність запам’ятовувати й розпізнавати музику не слабшає з віком. Дослідження

Сьогодні 00:37
Старіння впливає на памʼять людини – стає складно щось пригадувати, однак це не стосується знайомих мелодій. Дослідження показують, що 80-річні згадують пісні так само добре, як і підлітки.

Про це пише Бабель з посиланням на науковий журнал Nature.

«Ви постійно чутимете оповіді про те, як люди з тяжкою формою хвороби Альцгеймера не можуть говорити, не впізнають людей, але співають пісні свого дитинства або грають на фортепіано», – сказала музикознавиця з Університету Лінкольна у Великій Британії Сара Сове.

У своєму дослідженні, опублікованому в PLoS ONE, вона перевірила, як добре група з 90 здорових дорослих людей віком від 18 до 86 років здатна розпізнавати знайомі та незнайомі мелодії під час концерту.

Читати ще: Музика впливає на мозок і робить людину розумнішою. Дослідження

Учасників дослідження відібрали серед тих, хто був на концерті Ньюфаундлендського симфонічного оркестру в Сент-Джонсі, Канада. Ще 31 учасник подивився концерт у записі.

Сара Сове зосередила дослідження на трьох музичних композиціях з концерту: відомій багатьом «Маленькій нічній серенаді» Моцарта та двох спеціально замовлених експериментальних. Одна з них була тональною і легкою для прослуховування, а інша – атональною, не схожою на типові твори західної класичної музики.

Читати ще: Вчені з'ясували, чому для дорослих час швидкоплинний

Мелодію «Маленька нічна серенада» однаково добре розпізнавали люди різного віку. Менш впевнено розпізнавали мелодію тональної композиції, ще непевніше – незнайому атональну. Ця закономірність також не залежала від віку.

Когнітивний нейробіолог із Сіднейського університету в Австралії Штеффен Герфф вважає, що стійкість музичної памʼяті до вікових змін може бути пов’язана з емоціями, які музика викликає в людей. Це робить її закодованою в пам’яті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus