USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.70 10.84

Збільшення населення до 33,9 млн осіб: Кабмін схвалив стратегію демографічного розвитку України до 2040 року

Сьогодні 20:55
Кабінет Міністрів схвалив стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року, яка передбачає збільшення населення з 31,1 млн осіб у 2024 році до 33,9 млн осіб у 2040 році.

Про це йдеться у розпорядженні № 922 від 30 вересня, передають Українськi Новини.

У документі зазначається, що демографічні виклики та загрози для розвитку України посилюються через: швидке скорочення чисельності населення внаслідок депопуляції (перевищення кількості померлих над кількістю новонароджених) та масштабної трудової міграції, яка часто переходить в постійну, тимчасової окупації частини території України, нових викликів і загроз, обумовлених збройною агресією.

За даними Державної служби статистики, чисельність населення України на дату проведення Всеукраїнського перепису населення (5 грудня 2001 року) становила 48,5 млн осіб. За оцінками Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, станом на 1 січня 2022 року чисельність населення України в кордонах 1991 року становила 42 млн осіб, на липень 2024 року – 35,8 млн осіб, у тому числі на підконтрольних українській владі територіях – 31,1 млн осіб.

Читати ще: У 2024-му в Україні смертність утричі перевищує народжуваність

За оцінкою Інституту демографії, з урахуванням викликів і загроз, дія яких продовжуватиметься і після завершення бойових дій або припинення чи скасування воєнного стану в Україні, чисельність населення України до 2041 року може скоротитися до 28,9 млн осіб, а до 2051 року – до 25,2 млн осіб.

Стратегія передбачає збільшення чисельності постійного населення України з 31,1 млн у 2024 до 33,9 млн осіб у 2040 році.

Для цього зокрема передбачається створити умови для міграційного приросту населення та зниження рівня відтоку українців за кордон. При цьому наголошується, що повернення має відбуватися «безпечно та з гідністю».

Читати ще: За два роки за кордон можуть виїхати ще 700 тисяч українців, – Нацбанк

У документі також зазначається, що якщо повернення осіб, які були вимушені виїхати за межі України внаслідок збройної агресії, та залучення закордонних українців не буде достатнім для компенсації подальшого природного скорочення населення та дефіциту робочої сили на ринку праці, міграційна політика в майбутньому може поширюватися на залучення іммігрантів. Одним із інструментів такого залучення може бути навчання студентів-іноземців, які частково адаптуються в Україні.

Стратегія також передбачає створення умов для підвищення рівня народжуваності.

Зазначається, що для природного відновлення чисельності населення необхідно підвищити коефіцієнт народжуваності до 2,1-2,2 дитини на одну жінку.

Крім того, стратегія передбачає зниження рівня передчасної смертності.

Цільовим показником зниження рівня передчасної смертності є зменшення ймовірності смерті у віці до 65 років до показників, середніх для країн ЄС: 16,3% – серед чоловіків, 8,3% – для жінок (в Україні відповідні показники, за даними 2020 року, становили відповідно 40% і 16,8%).

Стратегія передбачає збільшення середньої тривалості життя з 64,1 років (чоловіки – 57,3, жінки – 70,9) у 2024 до 73,5 років (чоловіки – 68,5 , жінки – 78) у 2040 році.

Читати ще: «Дуже мало для України»: демограф озвучила невтішні дані щодо народжуваності

Для цього пропонується популяризувати здоровий спосіб життя, забезпечити раннє виявлення та попередження хвороб, що найчастіше призводять до передчасної смертності або втрати здоров’я, підвищити рівень доступності медичної допомоги та її якості, розвивати інфраструктуру для здорового дозвілля.

Стратегія також передбачає активізацію на ринку праці максимальної кількості громадян, які можуть працювати, зокрема сприяти поверненню на ринок праці осіб з інвалідністю, людей старшого віку, внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та підвищити рівень працевлаштування молоді після завершення навчання.

Міністерству соціальної політики доручено у місячний строк розробити і подати Кабміну проект плану заходів з реалізації у 2024-2027 роках Стратегії і щороку до 1 травня звітувати про стан її реалізації.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в кожній українській сім’ї має бути не менше трьох дітей, для того, щоб Україна мала перспективи.

При цьому Шмигаль наголосив, що сьогодні, в умовах російської агресії, кожна українська гривня, зароблена українським бюджетом, йде на підтримку Сил безпеки і оборони, а підтримувати фінансово народжуваність в Україні зараз можливо тільки за рахунок залучення коштів від міжнародних партнерів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP Сьогодні 21:15
Колись по телевізорі показували, десь у році 91 чи 92, ше за Чорновола - " Нас 52 мільйони "
Вуйко Показати IP Сьогодні 21:53
Да на калькуляторі все получається...о. В нас ціни майже такі як в Німеччині... А зарплати нижче плінтуса... Зрозуміло що будуть старатися люди з цього дурдому втікти..
Друг вуйка Показати IP Сьогодні 21:59
Можна переселити до нас з пів мільярда китайців і все не треба нічого видумувати..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus