USD 40.60 41.00
  • USD 40.60 41.00
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.30

Завдяки боратинському біткоїну жителів волинської громади вчили розпоряджатися бюджетом

4 Липня 2024 07:12
У Боратинській громаді організували «MONEY-фест». Присвятили його Дню бюджетної відкритості. Місцевим мешканцям розказували, як громада витрачає гроші і як інвестує. При цьому були і властиві звичайним фестивалям розваги.

Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Не всі мешканці громади знають, як витрачаються кошти. Ба більше, не всі жителі знають, що на витрати можна впливати. Саме тому громада зібралася в сільському парку, щоб і відпочити, і нових знань набратися. Назвали таке дійство «MONEY-фест».

«Ми хочемо говорити про те, що бюджет можна приймати й обговорювати не лише в кулуарах і кабінетах, а й на загал», – закцентував голова Боратинської громади Сергій Яручик.

Читати ще: Театр козацького бою, вогняне шоу та гутірки: у Рокинях – фестиваль національних бойових мистецтв «Дух незламних»

Грамотно ділити бюджет – справа не з легких, адже Боратинська громада нараховує 24 села із близько 20 тисячами жителів. Чиновники першочергово витрачають кошти на медицину та освіту, а також на культуру і спорт, зазначили в гуманітарній комісії.

Аби кожен житель міг зрозуміти схеми витрат, видали інформативний буклет, де лаконічно подана інформація.

«Ми визначили ті моменти, що можемо підтягнути, і які інструменти залучення громадян можемо впровадити. Розробили суспільно-правові акти, де описали механізм, за яким люди можуть долучатися до пропозицій щодо змін нашого бюджету», – повідомила експерт громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети» Марія Орлова.

Також організатори заходу запровадили особливу валюту – боратинський біткоїн. За донат на ЗСУ відвідувачі могли його придбати та вкласти у сферу, пріоритетну для громади. Таким чином люди давали змогу владі зрозуміти, куди варто спрямовувати гроші у 2025-му році.

Читати ще: Громада біля Луцька купує для армії техніки на шість мільйонів

«Наша громада розробила валюту під назвою «Боркоїн». Нею жителі можуть проголосувати за галузь, у якій бачать найбільшу потребу», – наголосила начальниця відділу фінансів Боратинської сільради Ганна Радчук.

Коли підрахували результати, то виявилося, що боратинці найбільш активно вирішили вкладати гроші в сільську освіту. Друге місце поділили спорт і соціальний захист, а третє – за пунктами здоров’я. На потреби військових під час фестивалю зібрали 32 700 гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus