USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.58 41.80
  • PLN 10.40 10.70

Заважав спати побратимам: як у Луцьку капелана вилікували від хропіння

8 Жовтня 2023 15:13
«Позбавте мене хропіння», – з такою проблемою до медиків Волинської обласної клінічної лікарні звернувся капелан Михайло Федиш. Каже, через його гучний сон військові, які поруч відпочивають або працюють, не можуть виспатися і втомлюються. Отцеві незручно перед побратимами, але самотужки впоратися з хворобою він не може.

«Ця проблема є щонайменше п’ять років. Вона почала погіршуватися. Я почав усе більше звертати увагу на це, коли сам став прокидатися від свого хропіння. І хлопці-військові записували на телефон. Скажу направду: це страшно», – розповідає Михайло Федиш, ідеться в сюжеті журналіста Андрія Гнатюка.

Щоби визначити, наскільки хропіння загрожує життю пацієнта, йому провели кардіореспіраторний моніторинг. Спеціальний прилад, який отець Михайло надів на ніч, записував якість його сну.

Якщо під час сну в людини зупиняється дихання, то це означає, що в неї синдром обструктивного апное сну. Хропіння – це лише один із наслідків. Цей синдром теж супроводжується зменшенням вентиляції легень і зниженням сатурації. Людина не висипається і її працездатність падає.

В отця Михайла зафіксували індекс апное й гіпопное – 6,37. Це легкий ступінь синдрому обструктивного апное сну, при якому хірургічне лікування виправдане.

Під час сну дихальні шляхи западають, тобто звужуються. Повітря менше надходить у легені, а отже, і в головний мозок. І тоді мозок, щоби компенсувати нестачу кисню, посилає сигнал організмові зробити великий вдих. І ті ділянки, які звужують дихальні шляхи, починають вібрувати, створюючи відповідний звук, який і є хропінням.

Гучність хропіння залежить від рівня та величини обструкції. Чим більша обструкція, тим сильніший храп, пояснює отоларинголог Волинської обласної клінічної лікарні Антон Щурук.

Хропіння лікують хірургічними й нехірургічними методами. Операція може допомогти пацієнтам із першим і другим ступенями загострення, а люди з третьою стадією мусять дихати через апарат СІПАП. У капелана діагностували перший ступінь. Перед операцією лікарі мусять виявити локалізацію проблеми, щоби зрозуміти обсяг і хід втручання. Для цього пацієнта вводять у медикаментозний сон.

«У хворого є нависання м’якого піднебіння ротоглотки. У такій ситуації робиться операція на м’якому піднебінні», – говорить завідувач відділення отоларингології Волинської обласної клінічної лікарні Георгій Щурук.

Сама операція тривала недовго, до пів години, й полягала в тому, щоби зменшити м’яке піднебіння й видалити верхній язичок.

Через тиждень, коли рани загояться, дихати отцеві буде легше, а результат після операції він відчує орієнтовно через місяць.

«Спостерігали надмірне нависання м’якого піднебіння і дуже вузьке сполучення між носоглоткою й ротоглоткою... Мета цієї операції – розширити сполучення, стабілізувати м’яке піднебіння, щоби воно не вібрувало. Таким чином ми досягаємо кінцевого завдання», – пояснює Георгій Щурук.

Хропіння – особиста проблема.

«Є вирішення проблеми. Лікуванням чи хірургічним втручанням її можна вирішити», – говорить отець Михайло Федиш.
На хропіння, або точніше синдром обструктивного апное, тобто зупинку дихання, українська медицина звернула увагу останніми десятиліттями. Досі це було питанням дискомфорту тих, хто перебуває в одному приміщенні з хропунами. Причому причини апное можуть бути різними, зокрема надлишкова вага, а отже, лікування повинне бути комплексним. Медичних закладів, де такі операції проводять, небагато, тому це один із перспективних хірургічних напрямків.

«Актуальність проблеми сягає орієнтовно 40-50% в Україні. У західних країнах і в Америці це рутинні операції, які набирають широкого оберту. Основним практичним лікуванням нічного апное є хірургічне втручання на м’якому піднебінні, і паралельно втручання при надвазі – це сліврезекція, це операції з приводу морбідного ожиріння, які також успішно проводяться в нашій клініці. Думаю, вивчення нічного апное на базі нашого відділення отоларингології буде потужним, яке, можливо, надалі переросте в центр», – коментує медичний директор з питань хірургії Микола Галей.

Пацієнти з третім ступенем апное можуть дихати через СІПАП-апарат. Він створює високий позитивний тиск у дихальних шляхах, унаслідок чого вони розширяються і людина не хропе, а епізоди апное та гіпопное зменшуються чи зникають. Увесь сон користувача обладнання записує, а вже потім лікар аналізує ефективність роботи апарату.

«Якщо пацієнт хоче поправити своє здоров’я й не користуватися СІПАП-апаратом, то йому потрібно або провести оперативне втручання, або, якщо основною причиною синдрому обструктивного апное сну є зайва вага, то, звичайно, схуднути. СІПАП-апарат лише підтримує здоровий сон», – зазначає отоларинголог Антон Щурук.

Останніми роками апное, або хропіння як патологія, виходить на перші позиції важких хвороб, бо може призвести до летальних випадків. Проблему діагностують у 5-7% людей віком понад 30 років і майже у третини тих, кому 55+. Серед людей з ожирінням ІІІ ступеню хропунів – 60%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus