USD 41.30 41.65
  • USD 41.30 41.65
  • EUR 41.30 41.65
  • PLN 10.40 10.60

Застряг на пандусі в «Сіті Парку», ледь потрапив у замок: як і чому Дмитро Монатік гуляв Луцьком без ніг. Відео

2 Червня 2024 07:42
Відомий український артист, уродженець Луцька Дмитро Монатік став героєм інклюзивного шоу «Відвал ніг або All інклюзив». Під час знімань військовий з ампутаціями обох ніг Олександр Будько на псевдо Терен разом з медійними гостями відвідують найбільш відомі туристичні маршрути, сидячи в кріслах колісних.

Зірки здійснили екскурсію обласним центром Волині, під час якої музиканту бодай на трохи довелося побувати на місці людини з інвалідністю.

На початку маршруту Дмитро пригадав, як свого часу лежав у луцькому медзакладі: «Колись трапилася серйозна бійка у нас на «сороковому» – репери проти гопників. Мені зламали щелепу. Місяць лежав у лікарні з зашитим ротом, їв через трубку, – пригадав артист. – Коли лежиш у лікарні, стає сумно. Я там вчився крутитися на голові, маючи зламану щелепу. І там ще стояло крісло колісне, тоді й спробував їздити».

Розпочали мандрівку з «Сіті Парку» поблизу Київського Майдану, де мали піднятися надвисоким пандусом на центральну алею проспекту Волі. Військовий Терен назвав його «виходом на Голгофу», спробувавши на ногах випхати крісло колісне доверху. Вдалося з труднощами.

«Ні, тут виїхати нереально», – звернув увагу Монатік.

«На жаль, навіть наші з Дімою натреновані тіла не здатні впоратися з цією інженерною конструкцією. Пандусом її назвати складно», – акцентував Олександр.
Далі Монатік і Терен проїхалися центральним проспектом, щоб знайти заклад харчування, пристосований для людей з інвалідністю. Обійшли кілька кафе, але доступного не знайшли. У «Львівській майстерні шоколаду» військовий поспілкувався з власницею про доступність. Однак, розмова вийшла не з приємних для обох сторін.

Читати ще: «До замку підіймався 15 хвилин»: як Монатік і Терен перевіряли Луцьк на безбар'єрність

Після цього був Луцький замок. Від паркінгу до каси Монатік дістався по кам’яній дорозі за 15 хвилин. Коли замок будувався, то будівельних норм та стандартів ще не було, зазначив Терен, але зараз він використовується, зокрема, для фестивалів та концертів, тому про інклюзивність можна було б подбати.
Між іншим, під час інклюзивної мандрівки Луцьком герої програми також звернули увагу, що в Луцьку багато зелених насаджень, що є позитивом для екології та естетичного сприйняття міста.

Читати ще: «Я не кошатник, не собачник»: блогер Антон Птушкін презентував у Луцьку свій фільм

Як зазначив луцький архітектор Левко Давидюк, Державні будівельні норми не зобов’язують до інклюзивності приміщення, у яких роблять ремонт. Тому чимало закладів, які відкриваються на місці інших, можуть не зважати на це. Одначе він намагається переконувати бізнес до впровадження доступності.

«Не завжди це вдається. Кажуть: якщо до нас раз на місяць хтось на кріслі колісному приїде, то ми його й на руках занесемо. Але чому людина має залежати від когось, хто її занесе?» – справедливо зауважує Левко Давидюк.

Водночас він констатує: через війну ситуація з доступністю трішки змінюється, адже власники бізнесів починають усвідомлювати, що це потрібно.
Згодом Дмитро Монатік відвідав клуб «Сучасник», де розпочинав шлях до великої сцени. Саме там він колись займався брейк-дансом, готувався до участі в шоу «Танцюють всі» та «Х-Фактор». А наприкінці співак побував у Музеї сучасного мистецтва Корсаків та в Старому місті.

Читати ще: Найбільша картина світу, підземелля, замок: мандрівники з YouTube показали, чому варто відвідати Луцьк. Відео

«У мене буде трішки упереджене ставлення, бо я люблю це місто. Луцьк – це топ, це красиво і приємно. Але я зрозумів, що прийшов час Луцьку ставати безбар’єрнішим, інклюзивнішим. Сподіваюсь, люди, які переглянуть випуск, будуть приділяти більше уваги таким речам, бо це важливо», – підсумував Дмитро Монатік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ася. Показати IP 2 Червня 2024 08:50
Це тобі не в москві виступати.
Лучанка Показати IP 2 Червня 2024 17:01
П..дуй в окоп броньований кдоун ! Там будеш агітувати пісеньками

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus