USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Не задекларував мільярд: київського блогера спіймали на несплаті понад 200 млн податків

Сьогодні 16:00
Детективи Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки викрили компанію відомого блогера-арбітражника в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

Встановлено, що підозрюваний залучив до своєї діяльності декількох осіб серед знайомих та тих, які мають спеціальні знання в галузі інформаційних технологій, для отримання незаконних прибутків від роботи в мережі Інтернет, повідомили у БЕБ.

Попередньо йдеться про 25-річного київського блогера-мільйонера Олександра Слобоженка.

Нещодавно журналісти «Української правди» провели розслідування та дізналися, як українець виїжджає за кордон. Як виявилося, він та його друзі роблять це на «законних» підставах.

Слобоженку 25 років і у свої роки він уже став мільйонером. Заробіток він побудував на рекламі, арбітражі та трафіку. Крім дорогих авто та нерухомості, український мільйонер регулярно донатить на ЗСУ і робить різні збори на допомогу армії. А також постійно відпочиває за кордоном, хоч потрапляє під мобілізаційний вік.

«Завдяки джерелам у правоохоронних органах нам вдалося з’ясувати, що підставою для безперешкодних та регулярних виїздів за кордон Слобоженка є непридатність до військової служби. Простіше кажучи білий квиток. Ще простіше – Слобоженко знятий з військового обліку через серйозні проблеми зі здоров’ям», – сказав журналіст та керівник відділу розслідувань видання «Українська правда» Михайло Ткач.

У 2020 році блогер заснував та організував діяльність комерційної структури, створив вебресурс та згодом зареєстрував торгову марку.

Читати ще: «Заробили» на ухилянтах понад 1 млн доларів: затримали двох очільників ТЦК на Київщині

Компанія здійснювала арбітраж Інтернет-трафіку (аффілейт маркетинг) – рекламування в Інтернеті, соціальних мережах товарів, послуг третіх осіб переважно з індустрії «gambling» (ринок онлайн казино, азартних ігор), «dating» (ринок онлайн сервісів для віртуальних знайомств), «betting» (ринок онлайн ставок, букмекерських організацій), «nutra» (онлайн ринок товарів для краси та здоров’я) тощо.

Засновник компанії здійснював загальне керівництво роботою комерційної структури, а довірена особа займалась обліком отриманих грошових коштів, видачею заробітної плати співробітникам тощо.

Аби приховати доходи та ухилитись від сплати податків і зборів компанію не реєстрували як юридичну особу та не ставили на облік як платника податків в органах ДПС України, трудові договори з працівниками не укладалися.

Окрім того, керівник компанії запровадив механізм отримання власних доходів, у тому числі від надання послуг, шляхом переведення коштів у криптовалюту з використанням платіжних систем та електронних гаманців, зареєстрованих на нього та довірених осіб, з подальшим їх обміном в готівку, яку отримували в пунктах обміну валют.

Довірені особи підозрюваного реєстрували криптовалютні гаманці, використовуючи свої особисті дані та документи, на які надходила криптовалюта за надані компанією послуги з арбітражу трафіку. Віртуальні активи переводили на електронні гаманці керівника компанії, а також обмінювали в долари США.

Таким чином керівник компанії, за пособництва довірених осіб отримав доходи, що за офіційним курсом НБУ на той час були еквівалентні понад 1 млрд грн. Вони не були відображені в деклараціях про майновий стан і доходи за 2020-2023 роки, податки з них не сплачувалися.

Такі дії призвели до фактичного ненадходження до бюджету держави понад 213 млн грн податків.

Надалі підозрюваний легалізував кошти одержані злочинним шляхом. Зокрема придбав низку об’єктів нерухомості та елітні транспортні засоби.

Читати ще: Забезпечувала «роботою» чотирьох жінок: у Луцьку затримали сутенерку

Детективи БЕБ повідомили про підозру керівнику компанії у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 212 та ч. 1 ст. 209 Кримінального кодексу України.

У кримінальному провадженні було проведено низку обшуків та експертиз. Наразі детективи БЕБ арештували 8 транспортних засобів – серед яких елітні супер/спорт кари, квартири та нерухомість в столиці.

Досудове розслідування триває. Процесуальне керівництво – прокурори Офісу Генеральної прокуратури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus