USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.60
  • PLN 10.25 10.50

«Зараз йод приймати не треба», – сімейний лікар із Луцька

5 Березня 2022 03:09
Превентивно, аби вберегти щитовидну залозу в разі катастрофи на АЕС, йод приймати не варто. Його потрібно пити безпосередньо в разі аварії, про що населенню повідомлятимуть відповідні служби.

Інформаційному агентству Волинські Новини сімейний лікар Ростислав Дудік розповів, що йод у випадку катастрофи на АЕС приймають, аби щитовидна залоза була задіяна в поглинанні йоду, який п’ємо, а не зовнішнього радіаційного.

«Ефективність прийому йоду в такому випадку – 90-100%. Він суттєво зменшує ризик ураження щитовидної залози», – сказав лікар.

Як наголосив, нині йод приймати не потрібно, адже, як повідомляють пресслужби, радіаційний фон у країні – в межах норми.

«Показники в разі реальної загрози вимірюватимуть відповідні служби, які й інформуватимуть населення про це на телебаченні, в різноманітних месенджерах», – зазначив Ростислав Дудік.

Він додав, що в багатьох препаратах, як-от «Йодомарин», вміст йоду мінімальний, тож у випадку реальної загрози ці таблетки будуть неефективні.

«Найбільш ефективний препарат – «Калію йодит» (доза для дорослих – 250 мл або пів таблетки). Як альтернатива – звичайний 5% розчин йод (для дорослих – 40 крапель на воду чи молоко)», – пояснив лікар.

Читати ще: Як здійснювати йодну профілактику у разі аварії на АЕС

Як відомо, раніше окупанти взяли під контроль Чорнобильську АЕС, а в ніч на 4 березня атакували Запорізьку АЕС.

Мар'яна ТАРАСЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus