USD 40.85 41.15
  • USD 40.85 41.15
  • EUR 40.85 41.30
  • PLN 10.00 10.25

Запрошують на всі концерти в місті: ковельчанка з інвалідністю займається вокалом та обожнює читати

2 Червня 2024 14:25
Удень вчить дітей читати, а ввечері співає. З дитинства ковельчанка Марія Дятел має третю групу інвалідністю, але завдяки батькам і творчості живе повноцінним життям.

Щоранку ходить на улюблену роботу, а ввечері займається близькою її душі справою, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Завдяки Марії Дятел у стінах Ковельської бібліотеки для дітей пісні звучать майже щодня. Дівчина навчалася в училищі культури й мистецтв ім. Стравінського в Луцьку, займається вокалом і вже понад 10 років працює в книгозбірні.

«Марія бере участь у різноманітних заходах, різдвяних вертепах, лялькових виставах. Вона дуже активна», – ділиться заступниця директора КЗ «Публічна бібліотека» по роботі з дітьми Валентина Шпирук.

Читати ще: Приїздить до Луцька, співає на зупинках та донатить на ЗСУ: історія пенсіонера-музиканта з Волині

У бібліотеку дівчину привела любов до книг. Як закінчила школу, то почала роздумувати, ким хоче стати.

«Довго розмірковувала, але все-таки вирішила, що книга – це моє. Люблю читати, люблю поезію, люблю все, що пов’язано з книгами», – розповіла Марія Дятел.

У бібліотеці дівчина почувається наче удома, знає, де знайти ту чи ту книгу, і знає, яку порадити читачам. А книг тут чимало – понад три тисячі.

«Хочеться, щоб діти тяжіли до читання, щоб завжди мали бажання. А наша місія – пробудити це бажання в них», – впевнена бібліотекарка.

Після роботи Марія біжить на заняття з вокалу. Спів для неї не лише хобі, а й свого роду терапія. Дівчина з дитинства має третю групу інвалідності. Якби свого часу батьки не помітити таланту й не привели на гурток, то життя Марії зараз було би іншим.

«Вона старанна, йде до мети. Такі діти, можливо, навіть сильніші за нас, адже дають сили рухатися вперед», – зауважила мама Марії Тамара Дятел.

Читати ще: Відомий волонтер із Херсона дядя Гриша приїхав на тиждень до Луцька

Для викладачки музичної школи Людмили Лимар Марія стала другою ученицею з особливими освітніми потребами.

«Діти з інвалідністю, які починають співати, стають посміхатися та радіти життю. Я від них отримую задоволення, тому що вони розвиваються. А Маша в нас взагалі зірочка. Яку пісню не даси, вивчить і заспіває», – зазначила вчителька вокалу.

Завдяки праці Марії, її батьків та вчительки дівчину запрошують на всі концерти, що організовують у Ковелі. Вона бере участь у конкурсах, а нещодавно виступала на сцені Волинського облмуздрамтеатру.

Читати ще: Кохання не має меж: у Ковелі взяли шлюб відомі спортсмени з інвалідністю

Те, що Марія проявилася у творчості, що вона активна, відчуває себе важливою, заслуга ГО «Реабілітаційний центр», який об’єднав дітей з інвалідністю та їхніх батьків.

«Вони займаються там художньою діяльністю, бісероплетінням, малюванням. Є діти, які пишуть вірші та оповідання. Вони борються за своє життя, показують, що вони особистості, такі ж, як і ми. Звісно, є певні вади. Але ці люди також сильні», – відзначила Тамара Дятел.

Жінка понад усе хоче, аби абсолютно кожна дитина з інвалідністю, як і свого часу її донька, знайшла підтримку, розуміння і віру від оточуючих.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus