USD 41.65 41.95
  • USD 41.65 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Запобігти шостому вимиранню: у Луцьку запрошують на відкриття артпроєкту

Сьогодні 06:48
26 липня о 17:00 Музей сучасного українського мистецтва Корсаків презентує артпроєкт Радислава Дзюби «Шосте вимирання» за мотивами однойменної книги Елізабет Колберт.

Радислав Дзюба – український художник, що працює у сфері соціально-критичного мистецтва.

Цей проєкт досліджує складну тему екологічної кризи та людську схильність ігнорувати небезпечні сигнали. Використовуючи іржаві глобуси, бджолярні рамки, запечатані шарами паперу та іржі, а також дві монументальні скрижалі, митець створив багатовимірний простір, який змушує глядача задуматися над наслідками шостого вимирання.

За Елізабет Колберт, наша планета вже пережила п’ять масових вимирань у минулому і зараз стоїть на межі шостого. Мало того, людство є не лише його свідками, але й причиною.

Проєкт Радислава Дзюби «Шосте вимирання» є метафорою безпрецедентної втрати біорізноманіття.

Іржа символізує руйнування та розпад. Вона руйнує метал глобуса так само, як людська діяльність з'їдає життя на Землі.

Читати ще: У Луцьку стартував мистецький проєкт задля підтримки ментального здоров'я

Бджолярні рамки, запечатані папером та іржею, представляють задушений голос природи. Бджоли, життєво важливі для нашої екосистеми, гинуть через дії людини, а їхні рамки, сповнені колись меду, стають символом втраченої гармонії.

Шари паперу (картону, упаковки з продуктів, коробки з піци), склеєні та іржаві, служать символічним відображенням часу та змін у природі. Кожен шар становить артефакт чи етап у розвитку екосистеми. Радислав розглядає кожен шар як певний часовий відрізок та досвід існування.

Дві великі скрижалі є композиційним та смисловим центром експозиції. Кожен шар у цій скульптурі символізує вид, що зникає, а різні типи паперу – різні групи видів. Наприклад, гладкий папір – для ссавців, грубий – для рослин, прозорий – для комах.

Щоб подивитися виставку, людині доведеться пройти вузьким коридором між скрижалями, зустрітися з неприємними істинами та замислитися над відповідальністю людини. Фактично, доведеться пройти через «Шосте вимирання».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus