USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Законопроект про мобілізацію в Україні допрацюють

28 Грудня 2023 14:43
Законопроект про удосконалення мобілізації і військового обліку, поданий Кабінетом міністрів до Верховної Ради 25 грудня, допрацюють.

Про це в ефірі телемарафону розповів начальник служби зв’язків з громадськістю командування Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо, передає УНІАН.

«На даний момент є законопроект, який буде допрацьовуватися», – сказав Фітьо.

Він нагадав, що зараз нічого не змінилося, усе стосовно мобілізації здійснюється планово та працює як і раніше.

Читати ще: «Ми виснажили наш внутрішній потенціал»: міністр фінансів не знає, де взяти гроші на мобілізацію пів мільйона осіб

«Усі, хто ще не оновив свої дані в ТЦК та СП – треба це зробити. Треба з’явитись та актуалізувати дані. Призовний вік військовозобов’язаних громадян – 18-60. Зараз по мобілізації в Збройні сили та Сили оборони беруть від 27 років, якщо немає причин отримати відстрочку», – додав Фітьо.

Раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на законопроєкт про мобілізацію. Він наголосив, що в цьому законопроєкті є норми, які суперечать Конституції. Він додав, що прямо писатиме про це, коли законопроєкт офіційно зайде до нього на погодження.

Йдеться саме про обмеження, передбачені у законопроєкті щодо людей, які ухилилися від мобілізації. Мовиться про заборону на операції з нерухомістю, керування особистим транспортом, використання грошей. Омбудсмен додав, що людину не можна обмежити у її правах.

Читати ще: Кабмін пропонує нові покарання для ухилянтів

Згодом Лубінець зауважив, що під час наради з Міністерством оборони знайшли компроміси, які допоможуть зберегти права людей.

Лубінець заявив, що в Україні вдасться забезпечити і мобілізацію, і відсутність порушення прав людей, які гарантує Конституція. Він дасть свою окрему експертну оцінку документу, на яку і вплинули компроміси з оборонним відомством.

«Під час підготовки цього законопроекту до внесення до сесійної зали буде засідання профільного комітету, буде окрема експертна оцінка від мене. І буде зроблено так, що права людей будуть забезпечені», – наголосив омбудсмен.

Нагадаємо, 19 грудня Президент країни Володимир Зеленський на підсумковій пресконференції повідомив, що військові запропонували мобілізувати ще 450-500 тис. людей. Згодом міністр оборони Рустем Умєров заявив, що велика кількість людей потрібна для посилення лінію зіткнення з окупантами.

Чинна редакція законопроєкту про удосконалення мобілізації і військового обліку, який Кабінет Міністрів вніс в парламент 25 грудня, передбачає скасування такого поняття як «обмежено придатний до військової служби». Замість цього пропонується розподіляти чоловіків на придатних та непридатних до служби.

Цей законопроект також передбачає:

зменшення призовного віку з 27 до 25 років;

удосконалення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

скасування строкової військової служби і запровадження для всіх громадян України молодше 25 років базової загальновійськової підготовки;

обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби.

В разі ухвалення законопроєкту про посилення мобілізації у військовозобов’язаних громадян з’явиться новий обов’язок – зареєструвати «Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста».

Що собою представлятиме цей «електронний кабінет», у законопроекті не прописано, але зазначено, що цим питанням має зайнятися Кабмін, якщо Верховна Рада ухвалить законопроект.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Коля Показати IP 28 Грудня 2023 16:09
Держслужбовці хай йдуть воювати, вони пішли служити на посади України то чому прості громадяни служать , а держслужбовці чай каву "ганяють" ?! Скільки ще уч несправедливість будет?!
Янеробот Показати IP 28 Грудня 2023 16:38
Мобілізуйте депутатів - війна швидко закінчиться.
Анонім Показати IP 28 Грудня 2023 17:51
Знаючи очікувану фінальну концепцію, ніби закрутили гайки сильніше, ніж планують, щоб подивитись на залишки реакції населення. Так ще пар на міністрі Табачніку спускали. Але в кожному жарті лише частина жарту, поки що... Як казав священник: будьмо уважні
Джек Показати IP 28 Грудня 2023 17:59
ЗЕПІДАРАСИ
Маннергейм Показати IP 28 Грудня 2023 20:33
Можливо нехай Залужний законопроектом займеться а не ДИСЕРТАЦІЯМИ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus