USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Захований 1700-річний скарб: археологи знайшли єврейські монети часів Римської імперії

19 Червня 2024 00:16
Під час розкопок громадської будівлі в Лоді (Ізраїль) археологи знайшли монети, що датуються останнім повстанням євреїв проти римського панування. Вони були заховані у фундаменті пізнього римсько-ранньовізантійського періоду, що дивом зберігся.

Про це повідомляє Live Science з посиланням на Ізраїльське управління старожитностей (IAA), пише Українська правда. Життя.

Будівля була зруйнована під час єврейського повстання – вцілів лише фундамент, в якому знайшли 94 срібні та бронзові монети, датовані між 221 і 354 роками нашої ери.

Археологи припускають, що повстанці спеціально заховали скарб, але сподівалися повернутися за ним.
«Ця зруйнована до самого фундаменту будівля є чітким свідченням того, що повстання було силоміць придушене. Для цього застосовували насильство та жорстокість.

Читати ще: У Німеччині археологи віднайшли рідкісну колекцію ігрових фігур Середньовіччя

З талмудичних писань відомо, що Лод був найважливішим [єврейським] центром після знищення Другого храму в Єрусалимі», – розповів археолог IAA Шахар Кріспін.

Хоча письмових свідчень щодо цього повстання мало, є тексти, які повідомляють, що великі єврейські громади, такі як Лод, Зіпорі та Тіверія, були знищені військами римського цезаря Флавія Костянтина Галла.
Крім монет, дослідники знайшли артефакти з каменю та мармуру, що містять грецькі, єврейські та латинські написи. На одному з них згадується ім’я єврея з родини священника.

Читати ще: У Помпеях археологи виявили дитячі малюнки гладіаторів

Але поки науковці не знають, як саме використовували цю будівлю до повстання.

«Важко визначити, чи служила ця чудова будівля синагогою, навчальним залом, місцем для зборів старійшин або й виконувала всі ці функції одночасно», – сказав професор і голова IAA Джошуа Шварц.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus