USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.77

Загинути на риболовлі та під час збору урожаю. Волинян закликають дотримуватися правил електробезпеки

14 Червня 2022 08:35
Як відомо, рибалки обирають не зручне місце, а рибне. Однак найчастіше такі місця розташовані під лініями електропередачі, тобто в межах охоронної зони ЛЕП.

Як повідомляють у ПрАТ «Волиньобленерго», непоодинокі випадки, коли під час риболовлі безглуздо гинуть рибалки. Трапляються такі ситуації і на Волині.

Енергетики наголошують: електрика вражає на відстані. Навіть якщо вудлище не торкнулося проводів, то підвищена вологість на березі водойми та мокра волосінь створять умови для ураження електричним струмом при наближенні на близьку відстань до проводів.

При закиданні вудки рибалка може не помітити, як вудилище наблизилося на неприпустиму відстань (0,6 – 3,5м) до проводів. Цього цілком достатньо, щоб потужна електрична дуга перекинулася на людину та обпекла її. Слід пам’ятати, що постраждати при цьому може не тільки сам рибалка, а й ті, хто поряд.

Охоронні зони для мереж по обидва боки від крайніх проводів напругою 0,4 кВ – 2 м, 10 кВ – 10 м, 35 кВ – 15 м, 110 кВ – 20 м.

На ставку чи річці достатньо інших місць, щоб організувати риболовлю, наголошують енергетики. А дотримання правил електробезпеки зробить дозвілля не лише приємним, а й безпечним.

Читати ще: Чи потрібно вимикати телефони та чи б'є блискавка у найвищу точку: волинянам розповіли, як поводитися під час грози

Крім того, у «Волиньобленерго» акцентують увагу на дотриманні правил техніки безпеки під час збирання врожаю.

Опори з проводами та гірляндами ізоляторів давно стали частиною пейзажу. Звикнувши до них, ми забуваємо про приховану небезпеку. Найчастіше надзвичайні ситуації в охоронних зонах ЛЕП у сільській місцевості стаються під час збирання врожаю. Уникнути їх можна, якщо дотримуватися правил техніки безпеки. Вони прості та мають стати законом для кожного.

Що заборонено в охоронних зонах:

– складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали біля опор ЛЕП;

– працювати під дротами на кранах, перевозити під ними стоги сіна, соломи, ставити сільськогосподарську техніку;

– розміщати постійні і тимчасові будівлі (дачі, будівельні вагончики тощо);

– складувати солому, сіно, дрова та інші горючі матеріали;

– розміщувати звалища різних легкозаймистих та хімічно небезпечних відходів.

«Для тих, хто працює на землі, літня спека не завада. Не забувайте, що складати сіно та солому на відстані ближче як 100 м від електричної підстанції не можна. І якщо пожежа усе ж виникла, не панікуйте, телефонуйте на номер 101. Про інші небезпечні інциденти поблизу електрообладнання повідомляйте на цілодобову безплатну лінію 0800210131», – просять енергетики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus