USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

Загальна допомога Україні від ЄС становить близько €118 мільярдів

Сьогодні 14:53
Загальний обсяг допомоги, яку ЄС та його країни-члени надали Україні з початку повномасштабного російського вторгнення, сягнув 118 мільярдів євро.

Про це у Страсбурзі під час відкриття слухань щодо продовження фінансової та військової допомоги для України сказав виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє Укрінформ.

«Станом на сьогодні загальна допомога від ЄС та його країн членів для України дорівнює близько 118 мільярдам євро. Це включає майже 40 мільярдів євро, які були мобілізовані через фонд ЄС з підтримки України, макрофінансову допомогу, інструменти для зменшення ризиків для мобілізації приватних інвестицій та для технічної допомоги. 25,2 мільярда євро макрофінансової допомоги допомогли українській державі у функціонуванні та дозволили проводити реформи», – зазначив Домбровскіс.

Він нагадав, що 17 мільярдів євро були надані країнами-членами ЄС у контексті підтримки українців, які рятуються від війни на території ЄС. 12,2 мільярда євро у формі грантів, кредитів і гарантій надані Україні країнами-членами ЄС. Крім цього, Україна отримала допомогу від Європейського інвестиційного банку та ЄБРР, інші кредити під гарантії ЄС.

Читати ще: ЄС перерахував Україні транш макрофіну на 4,2 млрд євро

Окремим напрямком допомоги ЄС стала економічна підтримка України, включаючи доступ до Єдиного ринку ЄС через запровадження так званих автономних заходів торгівлі та сприяння роботі «коридорів солідарності» ЄС, які дозволили Україні продовжувати експорт продукції на зовнішні ринки.

Домбровскіс зазначив, що розраховує на підтримку Європарламенту у продовженні такої допомоги.

«Є очевидним: ЄС продовжуватиме надавати підтримку для України та її народу так довго, як це буде необхідно, і так швидко та ефективно, як це можливо, оскільки це має екзистенційне значення також для нашого європейського майбутнього», – додав він.

Читати ще: Віддавати не треба: США дали Україні $3,9 млрд гранту

Від початку повномасштабного російського вторгнення Росії в Україну ЄС надає Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, яка допомагає Україні здійснювати своє право на самооборону та підтримувати базові державні функції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus