USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.53

За венесуельським сценарієм: як російські компанії оминають обмеження на постачання нафти

3 Квітня 2022 12:54
Російські компанії знайшли спосіб оминати обмеження на постачання нафти, що їх запровадила низка країн після початку вторгнення в Україну, пише Політика країни з посиланням на CNN.

Російські танкери, що перевозять сиру нафту та нафтопродукти, все частіше зникають із систем стеження. Так звану «темну активність», коли транспонтери суден відключаються на кілька годин, у минулому офіційні особи США розглядали як морську практику, яку часто використовують для ухилення від санкцій.

Подібна активність серед пов'язаних з Росією танкерів із сирою нафтою зросла на 600% порівняно з періодом до початку війни, повідомила прогностична розвідувальна компанія Windward.

Аналогічні тенденції виявляють і щодо інших нафтопродуктів.

Читати ще: Три з чотирьох найбільших нафтосервісних компаній світу заявили про згортання роботи у Росії

Подібну поведінку спостерігали у минулому десятилітті, коли Сполучені Штати ввели санкції проти Венесуели та Ірану, зробивши незаконною купівлю нафти у цих країн.

«Росія дотримується венесуельського та іранського сценарію з невеликими відхиленнями», – сказав президент консалтингової фірми Lipow Oil Associates Енді Ліпоу.

Нюанс, однак, у тому, що на відміну від Венесуели та Ірану, Захід не ввів санкції безпосередньо проти російської нафти.

Так, Білий дім заборонив її ввезення до США. Але це не забороняє іншим країнам купувати російську нафту. Тим більше, що зараз вона на 30 доларів дешевша, ніж нафта марки Brent.

За оцінками дослідницької компанії Rystad Energy, за п'ять тижнів з початку війни зникло від 1,2 до 4,5 млн барелів на день експорту сирої нафти з Росії.

Читати ще: ЄС готує нафтове ембарго Росії: це стане найпотужнішою санкцією в Європі

Аналітики кажуть, що є свідчення того, що нафтопереробні заводи в Китаї та Індії – двох найбільших у світі споживачах нафти та країнах із найшвидшою економікою – таємно купують російську енергію. Тран сказав, що торгові будинки можуть купувати російську нафту та розміщувати бочки на складах, у тому числі в «плавучих сховищах» на танкерах, що залишаються в морі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus