USD 40.65 40.97
  • USD 40.65 40.97
  • EUR 40.85 41.30
  • PLN 10.00 10.25

За вбивство російського льотчика Кузьмінова кілери отримали гроші від російських держслужбовців у Відні, – WSJ

28 Червня 2024 19:06
Вбивці російського пілота Максима Кузьміна, який викрав гелікоптер Мі-8 для України, отримали готівку від російських чиновників, які працюють у Відні.

Про це The Wall Street Journal розповіли джерела в західних спецслужбах.

У матеріалі журналістів WSJ йдеться, що Відень фактично перетворився на новий шпигунський центр РФ у Європі – після того, як через російське вторгнення в Україну європейські столиці вислали 600 шпигунів, які видавали себе за дипломатів.

Джерела в розвідці кажуть, що за останні два роки кількість російських державних службовців в Австрії зросла з 300–400 людей до понад 500. Більша частина з них – дипломати та адміністратори, серед яких майже половина, за даними австрійських спецслужб, працюють як шпигуни.

Читати ще: Повідомляв дані про військові об'єкти: російський пілот Кузьмінов ще до операції з Мі-8 допомагав Україні

Одна з причин, чому Австрія перетворюється на хаб для спецслужб, криється в законодавстві країни. Шпигунська діяльність є законною в Австрії, якщо не спрямована проти самої країни.

Підозрюють, що російські шпигуни, які базуються у Відні, допомагають вербувати агентів і фінансувати російські операції – як-от відстеження в Польщі західних поставок зброї Києву та вбивство Кузьмінова.

«Зараз ми стаємо тягарем для наших сусідів, тому що Росія використовує нас як оперативну базу», – сказав високопоставлений представник австрійської розвідки.

Він додав, що Росія надсилає великі обсяги готівки до сусідніх країн, таких як Литва, автомобільним транспортом. Звідти російські дипломати, що базуються в Австрії, переправляють готівку по всій Європі, часто в дипломатичній пошті, яку не може перевірити поліція.

У звʼязку з цим інші країни ЄС зараз розглядають чеську пропозицію: заборонити російським дипломатам виїжджати за межі країни, де вони працюють.

У серпні 2023-го російський військовий льотчик Максим Кузьмінов, який погодився співпрацювати з Україною, перегнав свій гелікоптер Мі-8 з території РФ у Харківську область.

Після операції Кузьмінов отримав велику грошову винагороду – $500 тисяч, і виїхав до Іспанії. У лютому 2024 року його знайшли вбитим біля свого будинку в місті Вільяхойос у провінції Аліканте.

За інформацією The New York Times, в Іспанії Кузьмінов жив під чужим імʼям. За попередніми даними, у його вбивстві брали участь двоє чоловіків: вони кілька годин чекали на Кузьмінова в підземному гаражі будинку, а потім вистрілили в нього шість разів і переїхали тіло.

Джерела NYT припускають, що Кузьмінова змогли знайти завдяки його «фатальній помилці» – він звʼязався зі своєю колишньою дівчиною в Росії. Крім того, в Іспанії він поводився необережно – відвідував популярні серед росіян і українців бари та смітив грошима.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 28 Червня 2024 20:14
Вбивці не встановлені, але гроші вони отримували..... Цікавий нонсенс.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus