USD 41.20 41.70
  • USD 41.20 41.70
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.26 10.50

За шість місяців на Волині виявили понад 260 випадків хронічного вірусного гепатиту В та С

Сьогодні 08:09
28 липня світова спільнота відзначала Всесвітній день боротьби з гепатитами. У зв’язку з поширеністю та зростанням захворюваності, тяжких наслідків гепатиту, лікарі закликають тестуватись, лікуватись та вакцинуватись.

Про небезпеку вірусних гепатитів, ситуацію на Волині та профілактику захворювання розповіла під час брифінгу Ірина Єнжиєвська, заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Волинського обласного ЦКПХ, інформує пресслужба Волинської облради.

«Всього існує п’ять основних видів гепатиту – А, В, С, D та гепатит Е. Усі вони можуть призводити до цирозу та раку печінки, викликати супутні захворювання. Найбільш небезпечні гепатити В та С, оскільки наразі 96% усіх смертей унаслідок захворюваності на вірусні гепатити пов’язані саме з ними, – розповіла Ірина Єнжиєвська. – Щонайменше 5% українців інфіковані гепатитом С та 1,5% – гепатитом В».

Більшість хворих не знають про свій статус та через це не отримують лікування, наголосила фахівець. Тому впродовж останніх років на Волині зберігається тенденція до збільшення кількості хворих хронічними вірусними гепатитами В і С. У порівнянні: в 2020 році було виявлено 66 хворих, у 2023 – їх кількість зросла в 5 разів (332 хворих). З них 87% (а це 290 випадків) – припадає на хронічний вірусний гепатит С. Показник захворюваності є вищим від державного в 2 рази.

Читати ще: Високий ризик поширення: на Волині зафіксували 13 випадків захворювання на гепатит А за рік

За 6 місяців поточного року в області виявлено уже понад 260 випадків хронічного вірусного гепатиту В та С, що перевищує середній показник по Україні в 2,4 раза.

«Важливо сказати, що вірусні гепатити – це не хвороба окремих груп населення, у групі ризику перебувають всі», – підкреслила заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Волинського обласного ЦКПХ.

У більшості випадків вірусні гепатити можуть протікати безсимптомно, а отже людина може не знати, що вона хвора до того часу, як вірус уже серйозно не уразить печінку. Тоді можливості лікування будуть значно обмеженими. Тому вчасна діагностика – запорука ефективного лікування та стримування хвороби.

Які ж основні шляхи передачі збудника вірусного гепатиту В та С?

«Контакт з біологічними рідинами, переважно крові, хворого або носія інфекції під час хірургічних втручань, ін’єкцій, гемодіалізу, стоматологічних та діагностичних процедур, татуювання, пірсингу, манікюру. Також статевим шляхом, під час пологів від матері до дитини, побутовим шляхом – внаслідок спільного використання зубних щіток, лез для гоління, манікюрного набору та інших індивідуальних засобів гігієни, що можуть містити сліди крові», – пояснила Ірина Єнжиєвська.

Найкращим методом профілактики від вірусного гепатиту В є вакцинація. Три дози вакцини дають пожиттєвий захист від інфікування. Вакцинуватися від гепатиту В можна в будь-якому віці.

Проти вірусного гепатиту С вакцини, на жаль, не існує, що пов’язано з великою мінливістю вірусу.

Читати ще: У МОЗ пояснили, чи можлива епідемія гепатиту А в Україні

Для раннього виявлення ВГ усім рекомендовано хоча б раз на рік проходити тестування. Безкоштовний тест можна зробити, звернувшись до сімейного лікаря або лікаря-інфекціоніста.

Зауважимо, з 24 липня до 2 серпня у Волинській області проводяться виїзні експрес-тестування для населення. Тестування відбуваються у громадських місцях, також мобільні команди медиків виїжджають у віддалені громади та населені пункти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus