USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.70
  • PLN 10.56 10.75

За мобілізованими працівниками більше не зберігатимуть середню зарплату

20 Липня 2022 16:42
Закон про оптимізацію трудових відносин набув чинності 19 липня 2022 року (№2352-ІХ).

Про це інформує Міністерство економіки.

Згідно з документом, вноситься поправка до ст. 119 Кодексу законів про працю, що виключає норми про збереження роботодавцем середнього заробітку працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу на призов осіб офіцерського складу, військову службу на призов під час мобілізації, на особливий період, військову службу на призов осіб з числа резервістів.

Ця норма стосується як тих співробітників, які були призвані до набуття чинності законом, так і тих, хто буде призваний після його ухвалення.

"Враховуючи, що заключними та перехідними положеннями закону не визначено особливості застосування норми ч. 3 ст. 119 КзпПр, то з дня набуття чинності законом за працівниками, призваними (прийнятими) до дня набуття чинності законом на військову службу, на нашу думку, слід зберігати лише місце роботи (посаду)", – зазначило міністерство.

Закон також уточнює критерії та умови припинення трудового договору. Зокрема, головною умовою для цього є абсолютна неможливість обох сторін трудових відносин виконувати обов'язки, передбачені трудовим договором (роботодавцю – надавати роботу, працівнику – виконувати роботу).

Під абсолютною неможливістю надання роботодавцем та виконання працівником роботи в контексті призупинення дії трудового договору, на думку Мінекономіки, слід розуміти випадки неможливості забезпечувати працівникові умови праці внаслідок того, що необхідні виробничі, організаційні, технічні можливості, засоби виробництва чи майно роботодавця знищені внаслідок бойових дій або їхнє функціонування з об'єктивних та незалежних від роботодавця причин є неможливим. Також переведення працівника на іншу роботу чи залучення його до роботи за дистанційною формою організації праці неможливе, пояснили в міністерстві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Справедливий Показати IP 20 Липня 2022 17:11
Все справедливо в державі війна , а ті військові ще й подвійну зарплату хочуть в середньому 7000 гривень кожному щомісячно. Якщо військовим платити подвійну зарплату за захист українського народу то не вистачить коштів на виплату суддям а це в середньому 150 тисяч на одного в місяць, прокурорам в середньому 60 тисяч на одного в місяць, нардепам в середньому 100 тисяч на одного в місяць, а ті ж люди плідно працюють на захист своїх сімей. Захист держави це обов'язок військових , а їм за це ще й платити потрібно. Молодці Кабмін, депутати, президент - тому що справедливі. НАПРАЦЮВАЛИ!!!
1 до Справедливий Показати IP 20 Липня 2022 17:43
І до чого це ваше ниття, не розумію? Так, ви праві на рахунок мізерності цих сум в порівнянні з суддями-депутатати. Але є одне маленьке але - ці мізерні 7 тисяч платить роботодавець, а не державний бюджет. А роботу хто робитиме? Треба на місце цього військового когось взяти і стільки ж ще заплатити. А якщо мобілізованих кілька, то уявляєте яке це величезне навантаження на заробітний фонд організації? Ви праві, що справедливості немає і люди які захищають свою країну і всіх не повинні отримувати так мало... Але це потрібно вирішувати лише з допомогою держбюджету, а не класти на плечі роботодавцю (як було). Тому як на мене ці зміни в 119 статтю мали бути зроблені давним дано, але разом з тим потрібно було забезпечити і ще більші виплати з держбюджету
1 до Справедливий Показати IP 20 Липня 2022 17:48
А щодо того, що депутати отримують багато, так це не в цій статті треба плакати і іронізувати про непорівнювальне, а вимагати в свого мажоритарника чи партії, щоб зменшили собі з/п або йти під верховну раду і бастувати (хоча поки не йдіть, в воєнний час не варто)
123 Показати IP 20 Липня 2022 22:25
А чого ці зміни стосуються і тих, котрі були мобілізовані в перші дні війни. Що хіба Закон має зворотню силу. Він має стосуватися тільки тих, котрі будуть мобілізовані після вступу цього нормативного акту в законну силу. Чи можливо я щось і десь пропустив. Хоча в нас може бути що хочеш, а особливо зараз.
1 до 123 Показати IP 20 Липня 2022 23:27
Звісно закон зворотньої сили немає і в мобілізованих не заберуть ці гроші, що їм виплатили з часу мобілізації по 18 липня включно роботодавці. Але з 19 липня за ними на роботі зберігатиметься лише місце роботи і посада. А взагалі, просто почитайте 3 частину (а заодно і 4 теж) 119 статті КЗпП - там всього два речення - і тоді не будете дивуватися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus