USD 41.25 41.65
  • USD 41.25 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

За два роки за кордон можуть виїхати ще 700 тисяч українців, – Нацбанк

Сьогодні 06:14
Погіршення енергетичної ситуації та повільна нормалізація економічних умов спричинять більший відплив мігрантів за кордон у 2024 – 2025 роках, ніж раніше очікувалося.

Про це йдеться в липневому Інфляційному звіті Національного банку України, передає Укрінформ.

Так, за оцінками аналітиків НБУ, у 2024 – 2025 роках очікується подальший відплив мігрантів за кордон – близько 400 тис. та 300 тис. осіб відповідно.

«Це припущення погіршено порівняно з квітневим Інфляційним звітом у зв’язку зі значною руйнацією української енергетичної системи, що супроводжується тривалими відключеннями електроенергії та посилює ризики для опалювального сезону. Крім побутових складнощів, часті відключення негативно впливають на виробничі процеси, що зменшує економічну активність і попит на робочу силу, додатково стимулюючи міграцію», – зазначається у звіті.

Читати ще: Болгарія продовжила програму допомоги для біженців з України до кінця року

Крім того, причиною міграції стане повільна нормалізація економічних умов через високі безпекові ризики.

У Нацбанку очікують, що повернення мігрантів в Україну почнеться у 2026 році та буде поступовим (близько 400 тис. осіб), оскільки через тривале перебування за кордоном більше людей адаптуються на новому місці, а умови в Україні, у тому числі через перебої з енергопостачанням, будуть складнішими, ніж передбачалося раніше.

Читати ще: У Німеччині хочуть скасувати допомогу українцям, які не працюють

«Кількість внутрішньо переміщених осіб також залишатиметься значною, бо, згідно з опитуваннями, значна їх частка не має куди повертатися через значні руйнування», – наголошується у звіті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus