USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.50 10.75

З власника затонулого танкера «Делфі» стягнули $16 тисяч за забруднення Чорного моря

12 Листопада 2021 23:21
Прокуратура через суд стягнула з власника затонулого в Одесі танкера «Делфі» понад 16 тисяч доларів за збитки внаслідок забруднення Чорного моря нафтопродуктами під час аварії.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора, пише Громадське.

Рішення ухвалив Господарський суд Одеської області.

Прокурори встановили, що в листопаді 2019 року танкер, перебуваючи в Чорному морі в акваторії порту «Південний», під час шторму зірвався з якоря та, дрейфуючи, сів на мілину поблизу одеського пляжу «Дельфін». Через витік нафтопродуктів було забруднено акваторію Чорного моря.

Нагадаємо, поки «Делфі» перебував на мілині, з нього декілька разів витікали нафтопродукти. Це призвело до забруднення місцевої акваторії та загибелі морських тварин. Подію навіть визнавали надзвичайною ситуацією місцевого рівня.

Що передувало?

Епопея з танкером «Делфі» розпочалась у листопаді 2019 року, коли він затонув біля узбережжя, а його екіпаж у складі трьох людей до останнього відмовлявся від допомоги, через що їх урятували фактично силоміць.

За законом прибрати затонуле судно мав його власник, але до кінця липня, тобто за вісім місяців, зробити це він так і не спромігся. Не допоміг і візит на місце президента Зеленського. Зрештою, держава відібрала у судновласника право прибрати танкер. Ситуацію навіть визнали надзвичайною на місцевому рівні.

Згодом суд наклав арешт на танкер із правом його переміщення АМПУ чи іншими особами за дорученням останнього. У вересні 2020-го танкер прибрали з одеського пляжу. Його відбуксирували до порту Чорноморська.

Кого звинувачують?

Наразі слідство у справі триває. Про підозру оголосили колишньому капітану порту «Південний» (він нібито не оцінив загрозу дрейфу технічно несправного судна «Делфі» у 2019 році) та командиру корабля морської охорони Одеського загону (у недбальстві, що спричинило істотну шкоду).

У серпні 2020 року капітана «Делфі» визнали винним у порушенні правил експлуатації водного транспорту. Оскільки він визнав свою провину й допомагав слідству, його звільнили від покарання у формі обмеження волі строком на 1 рік та призначили випробувальний термін на рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Буревій Показати IP 14 Листопада 2021 11:12
16тис затзнищене море? Ви при своєму розумі? Це як штраф у 2000 грн за смертельне ДТП

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus