USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

З України намагалися вивезти ексклюзивний панцир істоти юрського періоду

21 Грудня 2023 23:38
Працівники Київської митниці затримали ексклюзивну скам’янілість юрського періоду при спробі незаконно переслати її за кордон.

Про це інформує Державна митна служба.

«Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Тернополя до США, митники звернули увагу на незвичний шорсткий камінець з наростами. Через зовнішні ознаки органічних решток на камені, його скерували до Національного науково-природничого музею для встановлення належності зразка до культурної цінності», – ідеться у повідомленні.

Як визначили експерти, цей камінець – панцир морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp.

Читати ще: Як динозаври могли вплинути на тривалість життя людей

З позиції палеонтолога, це ексклюзив. Ймовірне місце знахідки – Трахтемирів (Черкаська область), басейн річки Дніпро. Геологічний вік – близько 161-165 млн років.
Експерти зазначають, що зразок оригінальний, та підкреслюють його досконалу збереженість.

Скам’янілість походить з келовейських відкладів юрського періоду. Предмет має культурну цінність як геологічна спадщина. Експерти рекомендують внести знахідку до Державного реєстру національного надбання, а також до Музейного фонду України.

Читати ще: На острові в протоці Ла-Манш знайшли останки невідомого вченим динозавра

Митники нагадують, що для вивезення через митний кордон культурних цінностей необхідно мати відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого документа у даному випадку надано не було.

Складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Скам’янілість вилучено до рішення суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 22 Грудня 2023 22:02
Яке дике словосполучення: (Предмет має культурну цінність як геологічна спадщина.) Це не предмет. Це звичайне природне каміння.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus