USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

ЮНІСЕФ і Волинь підпишуть угоду про розвиток системи захисту дітей

27 Квітня 2023 07:45
На Волині з ознайомчим візитом команда дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) перебуває три тижні. В організації прийнято рішення, крім гуманітарної місії, відновити і програми розвитку системи захисту дітей на відносно безпечних територіях України.

Про це йшлося під час зустрічі голови обласної ради Григорія Недопада і його заступника Григорія Пустовіта з керівницею програм із захисту дітей фонду ЮНІСЕФ в Україні Олександрою Чуркіною, повідомили в облраді.

Олександра Чуркіна розповіла, що Волинь демонструє надзвичайну відкритість до співпраці, про свою готовність реалізовувати та співфінансувати проєкти ЮНІСЕФ активно виказують і громади області. Вона також відзначила надзвичайно високий професійний рівень фахівців таких обласних комунальних закладів як територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства, будинок маляти, Рожищенський притулок для дітей.

«Наша програма розрахована на 2-3 роки, і ми плануємо в тій чи іншій мірі охопити нею усі 54 громади області», – зауважила Олександра Чуркіна. Допомога передбачається за кількома напрямками. Перший – це підтримка системи захисту дітей (йдеться про навчання працівників служб у справах дітей, соціальних фахівців, забезпечення оргтехнікою та облаштування нових робочих місць, а також дофінансування на рівні 75% додаткових посад фахівців із соціальної роботи).

Голова обласної ради Григорій Недопад вважає таку пропозицію дуже слушною: «Це надзвичайно актуальна потреба, бо окремі територіальні громади у нас, на жаль, створювалися не за економічним, а політичним принципом, тому їм бракує власних надходжень на покриття усіх делегованих державою повноважень. Окрім того, за час війни багато людей у цій сфері змінилося, чимало виїхало, відтак навчання спеціалістів теж надзвичайно потрібне».

Другий напрямок передбачає розширення соціальних послуг для родин з дітьми і включатиме також компоненту з реконструкції та ремонту, повідомила представниця ЮНІСЕФ.

«Найперше орієнтуємося на найуразливішу категорію – дітей з інвалідністю, плануємо створювати центри раннього втручання, відділення денного догляду, маємо намір суттєво розширити інститут психологів, що дуже знадобиться після повернення захисників з війни. Вже маємо топ −10 громад, де уже готові виділяти і приміщення, і вкладатися коштами для цих проєктів. Важливо, що ці об’єкти лишатимуться у власності громад», – запевнила Олександра Чуркіна.

Третій напрям – це розвиток альтернативних сімейних форм: створення і облаштування прийомних і патронатних родин, будинків сімейного типу і їхній супровід упродовж 6 місяців.

Окремо учасники зустрічі обговорили намір ЮНІСЕФ допомогти трасформувати обласний будинок дитини у центр дитячої паліативної допомоги та раннього втручання, а також створення на базі одного з приміщень санаторію матері і дитини «Дачний» центру дружнього допиту і реабілітації дітей, які постраждали від насильства (йдеться про допомогу з ремонтом, оснащенням та навчання персоналу).

На завершення зустрічі сторони домовилися, що днями усі плани та наміри будуть викладені у двосторонній угоді про співпрацю. Григорій Недопад запевнив, що з боку Волиньради будуть максимальними організаційна, управлінська та фінансова співучасть в реалізації озвучених проєктів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus